Hur skyddar vi barnen?

Idag väcktes åtal mot mannen som utpressat den flicka som i våras tog sitt liv i Kumla. Det har varit oroväckande tyst i min telefon än så länge. Bara två mediakontakter. Oroväckande därför att jag funderar på vilka som kommer att sitta i soffor och radiostudior och prata om det här. Personligen ser jag ju helst mig själv och en handfull andra som jag vet har djup kunskap om ämnet. Jag kliver upp i ottan, är uppe sent på kvällen, reser långt om jag blir tillfrågad. Eftersom det är så ohyggligt viktiga frågor. Det handlar inte bara om att respektera unga, vilket naturligtvis är en nog så viktig fråga, utan även om liv och död.

I våras, när rapporteringen från Kumla var som mest aktuell, såg jag flera otäcka exempel på folk som uttalade sig utan att ha egentlig kunskap. Det som fick mig att vilja agera var en polis som i ett nyhetsinslag sa nåt i stil med att nu måste vi få de unga att sluta lägga upp bilder på nätet. Det uttalandet i den här kontexten är förmodligen ett tjänstefel. Dessutom förstår jag inte hur någon vågar uttala sig så tvärsäkert om något som han inte kan något om.

När det i själva verket är just såna råd som ger näring åt utpressare! Om barn får höra att de inte får lägga ut bilder på nätet, vilket de ändå kommer att göra för att det är en del av att vara barn idag, blir det enkelt för en sexuell förövare att utnyttja hemligheten för att få fler bilder och för att få barnet att utföra sexuella tjänster på eller utanför nätet.

Det ska jag prata om i Tvärsnytt 19.15 ikväll och i Radio Örebro imorgon efter 10. Update: Jag hann naturligtvis inte säga nåt viktigt i tv, så jag skrev ner det här.

Se gärna min föreläsning om ungas säkerhet på nätet. Nu måste jag rusa till tv-studion.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s