Bindprojektet

Några tjejer visar ett rollspel hur det kan gå till när man får information om bindprojektet: När man får sin första mens ger mamma information om hur man ska använda saree-remsor och att man inte ska gå utanför hemmet när man har sin mens. Men sedan kommer en informatör från NSKK och berättar om bindor, hur de används, att man kan få dom genom organisationen och att man kan leva ett vanligt liv trots mens!

Mina fantastiska vänner Sandra Dahlén och Janne Nordstedt har en sån bra grej som jag gärna vill dela med er så här på mors dag (som jag t ex har skrivit om här). Så här skriver de i sitt nyhetsbrev:

Vi, Janne Nordstedt och Sandra Dahlén, håller tillsammans med den indiska gräsrotsorganisationen NSKK i en verksamhet som vi kallar för Bindprojektet. NSKK är en organisation som arbetar för kvinnors rättigheter. De bedriver en fantastisk verksamhet som förändrar mycket fattiga människors liv i en landsbygdsregion utanför Calcutta. De organiserar tusentals kvinnor i självhjälpsgrupper med bland annat mikrolån. De arbetar för att flickor inte ska giftas bort före 18 års ålder och driver projekt mot mödradödlighet och samarbetar med polis och myndigheter mot våld mot kvinnor. NSKK har även tillsammans med RFSU Gotland gett organisationens personal utbildning i sexualupplysning och fördjupning i genusfrågor. Situationen i denna region ser ut som på många håll i världen: Kunskapen om kropp och sexualitet är mycket låg vilket lägger grogrund till myter och förtryck. Våldet mot kvinnor och barn är snarare regel än undantag och många gånger mycket grovt. Kvinnor föder allt för många barn och dör till följd av graviditeter. Många flickor gifts bort och blir gravida redan vid 14 års ålder och är vid denna ålder ännu mer sårbara för negativa följder av graviditet. Våldtagna flickor förskjuts osv. Numera arbetar dock organisationen mycket medvetet för sexuell hälsa och rättigheter.

Båda två har vi besökt organisationen och det är otroligt att se vilken position unga flickor och kvinnor har fått i byn tack vare NSKK:s idoga arbete. Fattigdomen och utsattheten är dock fortfarande stor och djup. När Janne vid första besöket 2004 träffade en grupp tonårstjejer frågade han vad de upplever som det största bekymret i vardagen. De sa unisont att det handlar om att de inte har tillgång till bindor vid menstruation. Fattigdomen och tabut kring menstruation gör det omöjligt för flickor att köpa bindor och de får då använda tygremsor. Det är svårt att gå undan och tvätta dem och vid regnperioden blir de aldrig torra. Resultatet är återanvändande av mycket smutsiga remsor som leder till stank, sår och infektioner. Detta påverkar allt från såväl fysisk som psykisk hälsa till möjligheter att gå i skola och försörjning. Vi samlar därför in pengar så att 1 1000 flickor får tillgång till bindor. Två gånger i veckan kommer de till NSKK:s Drop in center och hämtar bindor. Då får de även möjlighet att träffa andra tjejer, att diskutera deras livssituation och få information om ämnen såsom menstruation, trafficking, utbildning och mänskliga rättigheter. Det här drop in-centret är för många tjejer enda stället de får gå till på sin fritid och det har kommit att bli regionens stora och enda samlingspunkt för unga tjejer. De har tillsammans utvecklat projektet till att bli ett brett empowerment-projekt där tjejerna i ett roterande system själva organiserar bindutdelningen och organiserar sig i grupper för att stötta varandra – exempelvis mot sexuella trakasserier. Tjejer i regionen kan nu allt mer ta sig till drop in-centret utan rädsla. De stöttar även varandra genom exempelvis påhälsning hos familjer som tidigt vill gifta bort sina döttrar eller avbryta deras skolgång. Tjejer berättar att projektet ger dem en bättre position i familjen, bättre hälsa, möjlighet att gå i skola regelbundet och möjlighet att verka mer i offentligheten – deras liv är förändrade!

Nyheter

NSKK erbjuder även tjejerna som får bindor särskilda temamöten – nu senast om tidiga äktenskap och juridik med inbjudna jurister.

Vid årsskiftet avslutades Unga mödrar-projektet. Som vi nämnt tidigare i dessa brev är situationen inte bara bekymrande för unga flickor som bor hemma, utan även unga gifta kvinnor kan sakna mensskydd. Särskilt besvärligt blir det efter förlossning med tunga blödningar utan skydd. Därför går en liten del av pengarna vi samlar in även till unga nyblivna mödrar. Dessutom beviljade Dahlströmska stiftelsen en summa för att särskilt rikta sig till unga mödrar under två år. Detta möjliggjorde att ca 500 unga mödrar i regionen regelbundet fick bindor – kvinnor som inte tidigare ens känt till att sådana finns. De har då också fått möjlighet att få information och diskutera frågor som rör kropp och hälsa. Nu när detta projekt är avslutat får en del av kvinnorna bindor via Bindprojektet.

Bindprojektet ger ringar på vattnet och studiebesök strömmar in för att få veta mer om den framgångsrika utdelningen av bindor. Vårdinrättningar, skolor och andra ideella organisationer i Indien inspireras och delar nu också ut bindor på liknande sätt. Nu senast har NSKK blivit ombedda av delstatsregeringen att inkomma med ett projektförslag angående menstruation och hygien i Westbengalens 365 flickskolor. 35 studenter från National Institute of Fashion Technology har också besökt Bindprojektet och The Indian Institute of Technology har tillsammans med Unicef besökt projektet och det bindtillverkande företaget som huserar i NSKK:s lokaler. De har därmed tagit ett första steg för att undersöka huruvida det är möjligt att använda jute istället för bomull i bindorna som produceras. Jute är billigare och mindre giftigt.

Och slutligen vill vi passa på att flagga för mors dag på söndag – vad vore väl bättre än en liten gåva till Bindprojektet för den mamma som redan har det mesta?

Vill du veta mer och/eller vara del av denna förändring gå in på www.bindor.nu En engångssumma, eller helst ett bidrag varje månad, gör underverk! Tack för att du bidrar eller visar intresse!

Skicka gärna detta brev vidare till den som kan vara intresserad – familj, vänner, kontakter eller kanske någon på din arbetsplats!

Varm Hälsning

Janne Nordstedt och Sandra Dahlén

info@sandradahlen.com, 073 610 46 26

janne@sexualupplysaren.se, 073 671 28 67

www.bindor.nu

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s