Skärmpaniken och TV4

Mycket kan man anklaga mig för men inte för att vara hemlig eller mystisk. Tvärtom sätter jag en ära i att vara så transparent som jag bara orkar med. Och igår blev mitt generösa/gränslösa delande en hel liten berättelse. För dig som har missat kommer hela historien här:

Kl 11.29 ringde en reporter från TV4 upp mig och berättade att de skulle ta upp nyheten om att stora aktieägare i Apple kräver att Apple ser till att det forskas mer på hur barn påverkas negativt av skärmar samt att föräldrar tar sitt ansvar och begränsar barnens skärmtid. De undrade om jag kunde delta i direktsändning via FaceTime, vilket jag initialt var positiv till. Det kändes som öppet mål att kommentera en sån känslodriven och bakåtsträvande skrivelse. Sen framkom det att det hela var tänkt som en debatt mellan mig (via FaceTime) och Hugo Lagercrantz i studion. Då tackade jag nej av två skäl: 1) Jag kan lägga min tid på viktigare saker än att debattera med nån som inte har kunskaper i ämnet och 2) Att debattera via länk är aldrig bra. Man hamnar i underläge direkt därför att man inte kan signalera att man vill ha ordet och missar mycket av det som sägs i studion. Jag redogjorde noga för båda dessa skäl när jag tackade nej och la till att om de nu nödvändigt ville ha med en moralist och barnhatare så finns det bättre namn än just denne gamle professor. Reportern tackade för min input och sa att det var bra att han hade ringt upp mig. Så jag kände mig nöjd och rapporterade detta i sociala medier ca 11.45.

Kl 11.49 ringde samma reporter upp mig och sa att de har tänkt om och insett att ämnet inte lämpar sig för debatt. Lagercrantz var ute ur bilden och då är det självklart för mig att ställa upp. Jag slipper debattera, tittarna slipper höra mossiga argument från honom och jag slipper hatet som kommer som ett brev på posten när jag ger mig på detta nationalhelgon. Så jag läste in mig, fixade håret och bytte kläder, något jag skrev om här:

Uppdatering: TV4 kommer hit och intervjuar mig istället. De hade tänkt om och förstår att ämnet inte lämpar sig för en debatt. Så Hugo är dumpad och då ställer jag självklart upp på intervju. Vilket betyder snabbfix av ansikte och hår samt andra kläder än långkalsonger och tjocktröja.Kl 14.15 kom TV4 och filmade, dels direkt till en lite längre webbsändning (som jag inte hittar, tipsa mig gärna), dels en intervju som skulle klippas och sändas i nyheterna senare. Se hela inslaget här. Jag fick några sekunder medan Hugo Lagercrantz fick orera fritt ur fantasin i flera minuter:

”Bra inlärning kräver mänsklig kontakt” säger han bland annat. Nu är han ju ingen expert på just lärande och tycks inte heller ha läst någon aktuell forskning utan hänvisar lite vagt till att folk tror att barn lär sig mycket vid skärmar men att ”det har inte alls visat sig ha den effekten, snarare negativ” och att det är viktigt med kropps- och ögonkontakt med föräldrarna (sic!) och ”det får man ju inte via skärm”.

Jag blev grymt besviken därför att jag hade uppfattat både reportern som ringde och hen som var hemma hos mig som att de hade förstått hur jag menade, att det inte finns ”två sidor” av den här saken och att Lagercrantz faktiskt inte är expert på detta. Så jag drog iväg ett sms till det nummer som hade ringt upp mig:

Hej! Du sa till mig att ni skulle göra en intervju med mig och att Lagercrantz var ute ur bilden. Istället framställdes han som hjärnforskare och fick leverera sina helt grundlösa idéer. Jag tycker att det är extremt dåligt av er att vinkla detta ämne på ett populistisk och tendentiöst sätt. Dels lurade ni mig att ställa upp, dels visar ni bristande samhällsansvar när ni bidrar till panik kring skärmar. /Elza Dunkels

Och idag på eftermiddagen kom ett lamt svar:

Hej Elza. Är ledsen att du känner dig missnöjd över hur det blev. Jag tror att det uppstod något av ett missförstånd mellan oss båda. Att Lagercrantz inte alls skulle intervjuas var aldrig något jag sa eller gick med på.  Det vi kom överens om var att vi inte skulle ha någon direktsänd debatt mellan er två.  I inslaget fick ni båda komma till tals var och en för sig och presentera era bästa argument.

Tja, det kanske är en tröst i sammanhanget, att det Lagercrantz sa var hans bästa argument 🙂

Jag är alltså inte ute efter att styra nyhetsrapporteringen eller att ställa orimliga krav för att medverka. Tvärtom är jag extremt generös med min tid till media. Jag svarar i telefon, på mail, ställer upp på intervjuer, åker ner till tv-studior och jag svarar snabbt om de vill att jag läser igenom det de skrivit. Jag har dock aldrig krävt att få läsa innan, jag litar på att allt blir någorlunda rätt. Däremot måste jag skydda mig själv, dels mot hat och påhopp och all tid och energi som det tar, dels mot att lägga tid på oviktiga, fruktlösa saker. Det är rätt rimliga krav tycker jag.

Så TV4, ni är numera på min shit list.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s