Idag skriver Umeå Tidning om de nya lagar som trädde i kraft vid årsskiftet. Jag fick kommentera. Läs hela reportaget här (sidorna 4 & 5) eller ett sammandrag:
ÖKAT SKYDD FÖR UNGA PÅ NÄTET
Elza Dunkels är expert på hur unga människor använder internet. Därför har hon varit med och bidragit med sina kunskaper i och med lagförändringar som rör kränkande bilder och sexuella kontakter med barn.
– Nya lagar ger möjlighet att belysa problemen.
Några av 2018 års nya lagar rör ämnen som Elza Dunkels, internetforskare vid Umeå universitet, är expert på. Därför fick hon vara med och uttala sig när lagförslagen skulle utredas på uppdrag av regeringen.
– Juridiken måste hänga med tekniken. Jag fick bidra med min kunskap kring ungas säkerhet på nätet, säger Elza Dunkels.
Från och med i år är det olagligt att sprida bilder du tagit med syfte att skada eller kränka någon annan. Händelsen som uppdagat frågan kallas hämndporr och innebär att intima bilder som skickats mellan två personer offentliggörs av den ena parten.
Elza Dunkels menar att det inte behöver gå så långt.
– Att elever fotar med syfte att kränka någon annan är väldigt vanligt förekommande i skolmiljöer. Det kan handla om att ta en bild på någon som står i duschen eller en klasskamrat som gråter och sedan sprida den på nätet.
En annan ny lag gör det förbjudet att föreslå träff med barn i sexuellt syfte. Elza Dunkels menar att det är svårt för de allra flesta att acceptera att det inte varit brottsligt tidigare. Helst eftersom många pedofiler har system för att odla kontakter med barn.
En tredje lag som också tangerar Elza Dunkels område är att det från och med februari är förbjudet att tala i mobiltelefon om du håller den i handen när du kör bil.
Dessa tre brott är väldigt svåra att förebygga, men Dunkels menar att det primärt handlar om att rättsväsendet ska ha lagen i ryggen om en händelse inträffar.
– Det är bra för utsatta att veta att det de upplevt är ett brott, och att händelsen har ett namn. Det blir ett erkännande. Det är också bra att kunna förklara för barn att dessa saker är olagliga. Nya lagar ger möjlighet att belysa problemen.
Samtidigt menar hon att det inte är lagändringar i sig som förändrar våra beteenden. Det handlar om att vi måste prata om problemen. Att polisen och skolorna måste skaffa mer kunskap och att vuxna tar barn på större allvar.
– Det är som med #metoo. Vi måste se kvinnor och även barn som människor med rättigheter. Och då kan det vara skönt att ha lagen i ryggen.
Johanna Lindqvist
redaktion@umeatidning.se
Fakta: Nya lagar och förordningar 2018
- Straffet för grovt vapenbrott höjs till lägst två år.
- Att sprida privata bilder i syfte att allvarligt skada annan person blir straffbart.
- Att till ett barn föreslå träff i sexuellt syfte blir straffbart oavsett om mötet ägt rum.
- Straffavgiften för att föra in alkohol i Sverige utan att betala skatt höjs till 40 procent av den skatt som ska betalas.
- Förbud för bilförare att tala i telefon med mobilen i handen. Från februari.
- Förskoleklass från sex år blir obligatorisk. Gäller från höstterminen.
- Krav på ökad tillgänglighet för funktionshindrade hos bland annat frisörer och restauranger. Från maj.
- Åldersgräns på 18 år införs för att sola på solarium. Från september.
- En amnesti för att lämna in olagliga vapen gäller februari–april.
- Skyddsjakt på dov- och kronhjortskalvar tillåts på fält med oskördade grödor och på skogsplanteringar. Tillstånd behövs ej 1 juli–15 april.
- En ny elfordonspremie införs för bland annat elcyklar. Från februari.
- Höjda straffavgifter för grova överträdelser mot kör- och vilotider i transportbranschen. Från mars.
- Kommunernas socialnämnder får ansvar för att motverka spelmissbruk.
- Ökat sekretesskydd för offentliganställdas privata kontaktuppgifter och foton som finns på arbetsplatsens intranät.
- Sekretesskydd införs för uppgifter om hur privatpersoner använder datorer på bibliotek.
- Advokater som begår brott utanför arbetstid ska kunna uteslutas ur Sveriges advokatsamfund.
- Rektorer ska besluta om partier ska bjudas in till skolor. Urval ska ske på objektiv grund, till exempel partier i riksdag eller kommunfull-
- mäktige.
Källa: Riksdagen, regeringen och Tullverket