Ungdomar och integritet

Datainspektionen genomför sedan 2007 en årlig undersökning av ungas inställning till integritet. Främst är det integritet på nätet man frågar om men även livet utanför nätet berörs. Man har använt sig av en webbenkät som besvarats av 522 ungdomar mellan 15 och 18 år som utgör ett representativt urval av befolkningen i den åldersgruppen. Syftet har bland annat varit att undersöka hur unga använder IT ur integritetssynpunkt, vilka negativa erfarenheter på nätet unga har och vilket förtroende unga har för samhället. Och självklart jämförs de fyra studier som gjorts, så att man ser utveckling över tid.

En tydlig utveckling är att fler unga har egen dator. Andelen som idag ”oftast surfar hemma på min egen dator” är nästan 90 % jämfört med knappt 60 % 2007. I analogi med detta resultat har andelen som delar dator med resten av familjen sjunkit till knappa 10 %. Fler och fler funderar över integritetsfrågor och man kan se en liten ökning av unga som förändrar sitt beteende som en följd av detta.

Nät det gäller vad man gör på nätet och med mobilen är utvecklingen tydlig: surfa på nätet, besöka Facebook och skicka sms har ökat stort sedan 2009. Bland de minsta aktiviteterna på listan återfinner vi att skicka e-post och twittra. Jag vet inte hur många som e-postar och twittrar av den äldre befolkningen men en snabb titt på min omgivning visar att medelålders och äldre väldigt gärna sysslar med just det. Åtminstone mail. Jag måste ofta gå in på Facebook och påminna mina barn om att läsa sin mail när jag har skickat något viktigt.

En annan tydlig trend är att unga blir mer och mer fientligt inställda till stat och företag. Många unga anser att dessa institutioner inte har med deras information att göra och det upplevs som mer negativt att staten eller ett företag tar del av de ungas information än om kompisar kollar upp dem. Det kan väl tänkas att det är en naturlig utveckling när Facebook blir en allt större del av det sociala livet. Att dela med sig till självvalda kontakter är en helt annan sak än att bli övervakad av någon utifrån.

När det gäller negativa upplevelser på nätet är den största förändringen att fler har fått otrevliga sms. samtidigt påpekar Datainspektionen att den utvecklingen är väntad i och med att sms:andet i allmänhet har fördubblats sedan 2007. Ytterligare en sak som ökat är oönskad bildpublicering vilket kan förklaras med ökade möjligheter att ta bilder. Folk har helt enkelt med sig kameran överallt och då ökar risken att någon lägger ut bilder mot någon annans vilja.

Studien visar att de flesta unga har goda kunskaper om integritetsfrågor på nätet, vilket inte är så konstigt. De frågor som man tar upp har debatterats under hela den här åldersgruppens livstid och det vore snarare märkligt om de inte plockat upp något på vägen. Nu lät det som om jag tror att vår debatt om faror på nätet har lett fram till att unga har lärt sig hantera säkerhet. Absolut inte. Det är snarare ett sidospår, en parallell utveckling som har ytterst lite med oss vuxna att göra.

Men det jag tänker på mest när jag läser rapporten är det trista ovanifrånperspektivet som bara inte vill ge med sig, efter alla dessa år. Men de resonemangen sparar jag till månadens krönika i Computer Sweden. Ja, vaddå? Jag måste ju ha råd med hårspray!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s