En studie i childism

Tisdagskvällar kan mycket väl bli en studie i childism om man väljer att lägga ett par timmar på Svt1. Ikväll går andra avsnittet av dokusåpan Ung & bortskämd som, antar jag, är gjord för att vi ska förfasa oss över hur den unga generationen säger emot sina föräldrar, skryter på bjudningar, glufsar i sig efterrätten vid matbordet, lägger benen i kors och tyranniserar sina lärare. Programmet är mycket förrädiskt klippt och jag kan tänka mig att de missar som tillskrivs de stackars bortskämda ungdomarna är sådant vi alla skulle kunna göra (som att räkna varje ägg för sig istället för att räkna rader gånger kolumn…). Om man sedan klipper ihop det på rätt sätt framstår ju vem som helst som ett rikspucko.

Det intressanta med programmet är den berättelse som ligger till grund för klippningen, nämligen att ungdomen av idag har sämre förutsättningar att klara livet och om vi inte griper in går det åt skogen. Klassisk childism med andra ord.

I kväll börjar en annan dokusåpa på samma kanal, direkt efter Ung och bortskämd – Par i terapi. Det ska bli intressant att se om dessa par framställs i liknande dager; som människor som har låtit sina liv kollapsa och på grund av lathet, dumhet eller illvilja är lite mindre dugliga än genomsnittet eller om det finns en annan berättelse bakom denna programidé. Jag poppar popcorn och bänkar mig med spänning framför denna thriller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s