Högskoleverket utvärderar Unga, sex och internet

Vår distanskurs Unga, sex och internet blev föremål för Högskoleverkets granskning av ”utbildningar som inte leder till en examen” som jag misstänker är en förskönande omskrivning av det som populärt och lite nedsättande brukar kallas för hobbykurser. Vi fick svara på ett antal frågor och fick precis resultatet av utvärderingen. Vi fick godkänt!

Just den här kursen tillhör det som jag är mest stolt över i min karriär som universitetslärare så det var ju väldigt skönt att vi inte är ute och cyklar. Här är resultatet av utvärderingen:

Umeå universitet: Unga, sex och internet, 7,5 högskolepoäng, grundnivå

Vetenskaplig eller konstnärlig grund

Kursen vilar på vetenskaplig grund.

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet. Kursen vänder sig dock i första hand till studerande som arbetar med eller som utbildar sig för arbete med ungdomar.

Kursmål

Efter kursen ska den studerande bland annat känna till kunskapsläget gällande sex, unga och internet och dessutom kunna problematisera området utifrån sin profession eller utbildning.

Undervisning, kursmaterial och examination

Kursen utvecklades ursprungligen på initiativ av Ungdomsstyrelsen som en del i ett regeringsuppdrag från 2008 gällande sexuell exploatering av unga på nätet. Målet är att ge grundläggande kunskap om ungas erfarenheter och attityder till sexuell exponering. Vidare behandlas frågor kring sex mot ersättning i relation till den aktuella åldersgruppens användning av internet. Undervisningen tar upp olika metoder för ett förebyggande arbete liksom frågor om kritiska och konstruktiva förhållningssätt relaterade till olika professioner.

Kursen är helt nätbaserad och kommunikationen sker i ett så kallat Learning Management System som medium för föreläsningar och gruppdiskussioner.

Kurslitteraturen är vetenskapligt baserad. Examinationen sker fortlöpande på basis av inlämningsuppgifter.

Lärarresurser

Samtliga lärare är tillsvidareanställda vid Umeå universitet som universitetslektorer eller universitetsadjunkter. Därutöver ger ett antal externa experter från olika samhällsområden föreläsningar under kursen.

Slutomdöme

Undervisningen rör ett viktigt ämnesområde och den aktuella institutionen har en god erfarenhet av undervisning kring frågor som rör barns och ungdomars attityder. Även om den endast förutsätter grundläggande behörighet för högskolestudier innebär den en fördjupning inom ett specifikt ämnesområde för deltagare med tidigare studiebakgrund inom olika ämnesområden. Kursen uppfyller högskolelagens krav.

2 tankar på “Högskoleverket utvärderar Unga, sex och internet

  1. Camilla Andersson

    Hej

    Jag har läst den kursen och jag är glad att den godkändes. Den är viktig och jag tyckte att jag förstod mer efter den. Vem än som kallar kurser av detta slag för hobbykurser behöver tänka både en och två gånger. Alla behöver fortbildning och som lärare kändes den nyttig att ta del av.

    Camilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s