Idag höll åklagare och polis presskonferens med anledning av åtalet mot en 28-årig man som är misstänkt för flera fall av sexuella övergrepp mot barn via nätet. Det är självklart ett mycket, mycket otäckt mål som till stora delar liknar det som kom att kallas Alexandramannen, läs gärna Katia Wagners bok Alexandramannen för att få en inblick.
Men en viktig sak tycks ha hänt sedan dess; polis och åklagare framstår som mycket kunnigare när det gäller de frågor som berör ungas internetanvändning. De råd som de ger till föräldrar skiljer sig enormt mycket från de som gavs av polis efter att en ung flicka tog sitt liv i Kumla. Jag skrev om det under rubriken Spela inte förövarna i händerna.
I SvD säger åklagaren idag:
– De som klarat sig bäst och som haft en förmåga att säga stopp har i många fall varit de som har en bra dialog med vuxna. De har vetat att det inte blir katastrof om de berättar, säger åklagaren Emelie Källström.
Att förbjuda internet för ungdomar blir också ett sätt att lägga skulden på den unge när något händer.
– Det är otroligt viktigt att förmedla ut till alla föräldrar att man absolut inte ska skuldbelägga barnen. De behöver stöttning, säger Källström.
Det hon säger här har alltså stöd i vetenskaplig kunskap om övergrepp via nätet. Till skillnad från mycket som sägs. Det här är mycket viktigt. Det hon säger kan rädda liv. Nu får vi alla ta vårt ansvar och sprida denna kunskap.
Om ni vill lära er mer om de här viktiga frågorna finns det ett antal resurser. Först vill jag rekommendera min bok Vad gör unga på nätet? Den ger en sammanfattning av kunskapsläget och ger råd om hur man som vuxen kan förhålla sig till dessa många gånger svåra frågor. Den finns på många bibliotek, i alla bokhandlar på nätet och även som e-bok.
Vill du provläsa lite i boken, kan du göra det på Smakprov.
Om du arbetar på en skola eller en organisation kan ni gå Skolverkets kursmodul Säker användning av nätet. Det är en gratis självstudiekurs där målet är att upprätta en handlingsplan för arbetet med att förebygga, identifiera och agera mot kränkningar på nätet.
Det finns flera föreläsningar ni kan ta del av i min Youtubekanal. Framförallt tycker jag att ni ska se Ungas säkerhet på nätet.