Hjälp Wikimedia att rädda panoramafriheten!

Hjälp oss att rädda panoramafriheten!

Det kan vara svårt att göra sin röst hörd i viktiga frågor. Därför skickar EU-kommissionen då och då ut konsultationer. De är en enkel och snabb möjlighet för både enskilda och organisationer att ge sin input i en viktig fråga och på så sätt positivt påverka utvecklingen långsiktigt.

Som du kanske redan vet pågår just nu en konsultation om panoramafriheten. Det går att svara på den fram till den 15 juni. Det betyder att du nu har en utmärkt möjlighet att delge kommissionen dina tankar om värdet av panoramafrihet och hur inskränkningar i denna frihet påverkar just dig.

Du kan hjälpa till på två sätt:

Gör din egen röst hörd!

Din röst behövs och vi hoppas att du tar chansen att själv besvara konsultationen som enskild individ (eller för någon annan organisations räkning) och därmed bidrar med ditt unika perspektiv.

Hjälp oss!

Wikimedia Sverige håller på att skriva sina svar på Meta och vill gärna ha er feedback på texten och förslag på andra exempel som ni kan komma på.

Vad är panoramafrihet?

Panoramafriheten är en öppning i upphovsrätten som gör det möjligt att fotografera eller filma konstverk och byggnader i det offentliga rummet. Lagen ser olika ut i olika länder. I vissa länder finns det i princip ingen panoramafrihet, i andra – som till exempel Sverige – har panoramafriheten i praktiken länge mer eller mindre tagits för given. Men, inte heller här är panoramafriheten självklar. Högsta domstolen meddelade under våren ett beslut som tyder på att friheten är högst chimär.

Varför är panoramafriheten viktig?

Det offentliga rummet – allas rum – är en del av den demokratiska grundtanken. Möjligheten att avbilda det offentliga rummet och dela bilderna på nätet är en fantastisk möjlighet att föra det offentliga rummet till de som av olika skäl inte kan ta sig till det rent fysiskt. Det offentliga rummet är vårt gemensamma vardagsrum och ingen ska stängas ute oavsett om man besöker det fysiskt eller digitalt.

Varför ska du svara på konsultationen?

Det som beslutas i EU påverkar vardagen i Sverige. Genom att besvara EU-kommissionens konsultation om panoramafrihet ökar du och din organisation chanserna för att vi i framtiden ska få åtnjuta en stark och tydlig panoramafrihet. Det kommer att hjälpa oss att illustrera fler Wikipedia-artiklar i framtiden och spara tid och resurser i arbetet med att digitalisera samlingar tillsammans med olika museer och arkiv. Ju fler vi är som svarar (med egna ord) desto större chans är det att beslutsfattarna lyssnar.

Hur gör jag?

EU-kommissionens konsultationen är ett enkelt webbformulär där du klickar i dina/era svar. Du väljer själv om svaren ska vara offentliga eller anonymiserade.

Den första delen är några enkla frågor om dig. Den andra delen handlar om publicisternas roll och den kan du hoppa över om du vill. Del tre handlar om panoramafrihet och består av sju korta frågor, som vi hoppas att du tar dig tid att besvara.

Svara gärna med tydliga och konkreta exempel ur just din vardag. Det gör ditt svar än mer värdefullt.

Stort tack för hjälpen!

Anna Troberg

Verksamhetschef

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s