
Förra gången jag var i Almedalen fick jag testa twitterklänningen, som tredje person i världen.
I år har jag tre uppdrag under Almedalsveckan. Nej, fyra, men ett är bara för speciellt inbjudna. Jag har förstått det som att några av programpunkterna ska spelas in eller sändas direkt så håll utkik här om du vill följa men inte är på plats. Om du är på plats under veckan och stöter ihop med mig, tveka inte att säga hej! Jag tror att jag eller förlaget tar med böcker till försäljning.
Först ut är en debatt om näthat på måndagen 4/7 kl 15 på innergården, Hästgatan 1:
Nystart i näthatsdebatten!
Kränkningar på internet är en av de mest omdiskuterade frågorna. Diskussionen har kretsat kring hur samhället kan motverka sådana kränkningar genom att vässa rättsväsendets arbete på olika sätt: öka effektiviteten i det brottsutredande arbetet eller genom reformer av lagar om brott. Det står dock klart att rättsväsendet aldrig kommer att kunna komma till rätta med alla otillåtna kränkningar på internet, oavsett hur stora resurser eller hur mycket kompetens som tillförs polisen och åklagarväsendet. Men det finns många andra sätt för samhället att närma sig nätkränkningarna som samhällsproblem. Det är dags för en nystart i näthatsdebatten! Under seminariet kommer några av landets främsta experter på dessa frågor diskutera hur samhället kan förhålla sig till nätkränkningarna bortom brott och straff. Vad är skolans roll? Behövs det en nätombudsman? Vad har staten för ansvar?
- Ängla Eklund, Verksamhetschef, Institutet för Juridik och Internet
- Axel Calissendorff, Advokat och hovauditör, Calissendorff & Co
- Clarence Crafoord, VD, Centrum för rättvisa
- Elza Dunkels, Författare, Docent, Umeå Universitet
- Lars Arrhenius, Generalsekreterare, Friends
- Karin Nygårds, Författare, sakkunnig och pedagog inom digitalisering, UR
- Kristina Axén Olin, Generalsekreterare, Surfa Lugnt
- David Mothander, moderator, Nordic Policy Counsel, Google
Nästa samtal är på tisdagen den 5 juli 10-10.45 i Almedalsbiblioteket:
Unga läser på nya plattformar. Bidrar det till sämre läsförståelse?
Många larm har ljudit när det gäller att unga inte läser som förr. Universitetslärare vittnar om att allt fler studenter har problem med att förstå akademiska texter. Läsning på nya plattformar tar allt större plats hos unga, men vad får det egentligen för effekter? Vi samtalar om den ”nya” läsningen verkligen behöver vara sämre än tidigare sätt att läsa och läser unga mindre idag än tidigare? Eller använder och utvecklar dagens unga språket mer effektivt och snabbt än någon tidigare generation?
- Elza Dunkels, universitetslektor och forskare om ungas nätanvändning, Umeå universitet
- Christer Holger, Grundare och verksamhetschef Skapaskolan och representant i skolverkets digitala utvecklingsgrupp, Skapaskolan
- Maria Rasmusson, universitetslektor pedagogik, Mittuniversitetet
Senare samma dag, kl 15-15.20 på Svt-scenen på Tage Cervins gata ska jag prata skärmtid:
Hur länge ska barnen få ha näsan i skärmen?
Finns det ett växande hälsoproblem bland barn? Har det i så fall samband med barns skärmtid? Är det vuxenvärldens ansvar att begränsa?
- Elza Dunkels, forskare, författare, Umeå Universitet
- Ylva Hällen, moderator, SVT
Som ni märker har jag lyckats få alla mina favoritämnen i år: näthat, synen på ungas lärande, skärmtid och ungas säkerhet på nätet (även om det inte är ett offentligt samtal). Väl värt att offra några semesterdagar för!