Digital detox

Flera lokaltidningar kör tydligen reportage om digital detox, där läsarna får tips om hur man kan ta tillbaka en gammeldags analog jul genom att inte ha sina mobiler framme under ledigheten. Jag är mycket kritisk till att media väljer att marknadsföra såna här populistiska tankar, utan att kolla med nån som kan något om frågan.

För det första vill jag klargöra att min kritik handlar om kollektiv digital detox. Om du tycker att du själv använder mobilen för mycket, kan det vara rimligt att skära ner. Men du behöver inte dra med dig alla andra och du behöver inte kokettera med det. Risken finns att du skuldbelägger andra som faktiskt mår bra av att använda mobilen mycket. Här kommer mina tankar om digital detox:

  1. Tanken att införa detox för alla bygger inte på kunskap om hur framförallt unga använder nätet idag. Mobilen är en förlängning av kroppen och ger möjligheter att umgås även med dem du inte kan träffa fysiskt. Och just detta är ett behov som ökar under ledigheterna då många kompisar är långt ifrån varandra.
  2. Alla barn har inte en bra jul. En mobil kan vara ett sätt att stå ut med tråkiga traditioner, jobbiga släktingar eller en dysfunktionell familj. Mobilen är en livlina för många barn. Om vi försöker införa en detoxnorm låtsas vi att dessa barn inte finns.
  3. Om du absolut vill införa digital detox i din familj måste du vara helt säker på att dina barn mår bra, att ni har tagit hänsyn till deras behov och önskemål och att de inte har behov och önskemål som sträcker sig utanför den grupp som du avser att låta dem umgås med under julen. Det är ett stort ansvar och du måste verkligen vara helt säker.

Ha en bra jul och försvara dina barns rättighet att ha det bra! Vilket i ärlighetens namn kan vara svårt just under såna helger där man träffar många äldre släktingar.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s