Så vänder du Mello-mobbningen

ETC skriver om Ulricha Johnssons extremt delade Facebookstatus: Så vänder du Mello-mobbningen. Det är fem supersmarta tips för den som vill sluta sprida hat. De här fina tipsen har även de fått negativa reaktioner. Jag har hört två typer av kritik och jag tänkte bemöta dem lite snabbt.

  1. Varför ska föräldrar alltid skammas så snart de gör nåt?
    Här tycker jag inte att det handlar om att skamma föräldrar utan om att visa på alternativ för den som inte vill bidra till ytlighet, ängslighet och hat.
  2. Får man inte ens hata på Melodifestivalen nu heller?
    Nej, det får man inte. Åtminstone inte om man vill bidra till ett bra uppväxtklimat för barn och ett bra samtalsklimat generellt. Vi måste alla ta ansvar för varje del av våra liv. Luften är inte fri.

Ulricha Johnsons fem tips till Mello-tittande vuxna:

Tips 1. När du vill skrika något upprört, fokusera istället på hur cool ljussättning/ovanliga kläder/annorlunda koreografi det numret har. Fördjupningskurs: Uppmuntra normbrytande utseenden vad du än tycker om just de kläderna. Detta kan vara ett barns första aha-upplevelse i sin identitetsutveckling.

Tips 2. Lär barnen (och dig själv) att hitta något bra med allt. De älskar ju show – men vågar inte om alla vuxna dissar. Gör inte barn till oroliga trendpoliser som hackar på allt och alla.

Tips 3. Om någon sjunger orimligt falskt – prata om hur jättesvårt det är att sjunga med in-ear-högtalare.

Förr fanns medhörningen i monitorer på scenen, nu har artisten två små högtalare djupt inkörda i öronen, sjunger med känslan av lock för öronen, kan inte styra volymen, kan inte höra något alls som händer runtomkring. Prata också om vad direktsändning är och hur nervösa alla är, precis som du skulle ha varit.

Tips 4. Säg (och erkänn!): ”Den här låten kommer låta jättebra i bilradion i sommar när vi hört den 70 gånger.”

Tips 5. Akut handlingsplan: lämna rummet en stund. Gå in på toa och twittra eller vad du än behöver om du nu känner att du hade gjort Mello bättre själv.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s