Säker användning av nätet

I höstas hade jag i uppdrag att ta fram en modul till Skolverkets lärportal – Säker användning av nätet. Det var meningen att den skulle lanseras stort men eftersom den varit publicerad så länge nu väljer jag ändå att berätta om den. Om det blir en större lansering lär ni ändå får höra talas om den.Modulen ingår i satsningen på digitalisering. Alla moduler består av flera delar som är tänkta att fungera som självstuidekurser för arbetslag av lärare.

Så här beskrivs modulen:

Den här modulen syftar till att ge vuxna i skolan kunskap att stötta eleverna så att nätanvändningen blir så säker och trygg som möjligt. Som ett stöd för denna process får du olika vinklar på säkerhet på nätet.

Den inledande delen handlar om ungas sociala samspel på nätet följt av en del om kränkningar på nätet. Den tredje delen handlar om informationssäkerhet och att skydda sin personliga information och den avslutande delen sammanfattar modulen i en text om aktuella undersökningar och tips på lektionsmaterial. Tillsammans ger dessa fyra delar en grund till några av de frågor som skolan brottas med när det kommer till ungas säkerhet på nätet.

En bärande tanke i upplägget av den här modulen är att varje skola har unika förutsättningar och att det därför är de vuxna på varje skola som är experter på sina elevers situation. Diskussionsuppgifterna som är kopplade till varje del är uppbyggda som kollegiala arbetsuppgifter där inventering av förkunskaper och de egna elevernas behov är viktiga. Samarbete med skolbibliotekarie och elevhälsopersonal uppmuntras och ges exempel på i de filmer som kommer att publiceras på modulen senare i vår.

Elevaktiviteterna ska ses som inledningen till ett långsiktigt arbete som förhoppningsvis blir en del av skolvardagen.

Modulen är uppbyggd av fyra delar som studeras i tur och ordning.

  1. Ungas samspel online
  2. Kränkningar på nätet
  3. Informationssäkerhet i skolan
  4. Arbeta vidare

Målgrupper: Lärare, skolbibliotekarier och annan personal i grundskola och gymnasium.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s