Nominerad till Årets nätängel

Mitt i skrivandet av förra inlägget fick jag beskedet att jag är en av fyra som har chansen att få priset Årets nätängel! Allmänheten har fått nominera och sedan har en jury valt ut fyra som får gå på gala 18/11 och nervöst sitta peta i maten, slitas mellan ”nä, de andra är så himla bra, nån annan får det” och ”fast det kan ändå bli jag, jag är ändå i final”. Och jag är en av de lyckliga! Det är ett väldigt fint gäng jag får partaja med, oavsett vem av oss som vinner.

Så här skriver juryn om mig:
Elza Dunkels har jobbat med frågor som rör näthat och allmänt vett och etikett på nätet längre än de flesta av oss faktiskt varit uppkopplade. En sann pionjär på området som alltid lutar sig mot forskning och fakta i allt som rör nätkultur i stort. Med sitt fokus på ungdomar och nätet har hon en central roll i att forma ett bättre internet för alla.

Nyheter 24 gjorde en intervju med mig:

Grattis! Hur känns det att vara en av de nominerade?

”Det är helt fantastiskt! Jag har inte hunnit smälta det ännu, jag är mest bara glad och förvirrad. Jag? Nominerad till Årets Nätängel? Sen är jag en sån där tönt som inte gillar att tävla, så jag tycker att jag är vinnare redan nu. En nominering, att vara en av fyra finalister, det är ett förstapris om ni frågar mig!”

Varför tycker du att det är viktigt att sprida #mernätkärlek?

”Hatet på nätet gör så mycket skada. Det äter sig in i människors mående och i alla de demokratiska rum och processer som vi har kämpat oss till. Kvinnor har fått rösträtt, men nu tystas kvinnor på grund av näthat, som ett exempel. Allt detta hat kan inte uppvägas av nätkärlek men de kärleksfulla uttrycken kan skapa ett klimat där vi kan återta allas lika värde och rättigheter, steg för steg. Sen tycker jag också att det är viktigt att vi pratar mer om all den kärlek och osjälviskhet som flödar på mötesplatser på nätet. Det blir lätt ett alltför stort fokus på näthat och risken är då att nätet i sig får skulden och att den enorma demokratiska potential som nätet ändå innebär förminskas. Nätkärlek, oavsett om vi menar enkla saker som att klicka på hjärtat under ett inlägg eller oerhörda saker som att faktiskt rädda någons liv, eller allt däremellan, är en kraft som vi ska ta vara på, som vi ska skapa system för att utnyttja för att öka alla människors möjligheter att ha ett bra liv.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s