Vill du inte heller att barn ska utsättas för porr?

Bra, då är vi två. Nej, förresten, vi är antagligen miljarder som delar den hållningen till livet. Det är bara det att de flesta inte känner att de måste basunera ut det eftersom det är så självklart. Lite som att man inte går omkring med en t-shirt där det står att man inte tänker mörda nån. Vi har knappt hunnit nå ut med info om att vi erbjuder ett gratis panelsamtal om porrfilter förrän kritiken kommer.

Vi som ska sitta i panelen är inte där för att vi är för porr, vi är där för att vi har kunskap om porr och porrfilter och vill dela med oss av dem. För egen del är jag varken för eller emot porr, jag har inte ens en åsikt om fenomenet som sådant. Jag är självklart emot övergrepp, vidriga arbetsförhållanden, social och ekonomisk utsatthet, folk som utnyttjar den som lever i social och ekonomisk utsatthet, våldtäkt, våldtäkt mot barn, mord, dråp, mordbrand, psykisk och fysisk misshandel, knarkkarteller, skattesmitare, partnervåld, barnmisshandel och oärlig retorik. Men jag vet inte ens hur man definierar porr, för det är inte en sak jag har ägnat en tanke. Det jag har att säga handlar om idén att man skulle kunna filtrera bort det man inte vill att barn ska komma åt och där säger jag det all forskning visar: det går dessvärre inte.

Ändå förutsätter flera av de som förespråkar porrfilter att vi som säger att de inte fungerar vill att barn ska utsättas för porr. Se t ex nedanstående kommentar från Instagram. Den är naturligtvis huvudlös men inte helt ovanlig. Retoriken kommer ifrån Porrfri barndom. De har hela tiden haft en väldigt professionell påverkanskampanj som gått ut på att för det första smutskasta alla som har mage att ifrågasätta deras krav.

Det här är ett så oärligt sätt att diskutera så jag vet inte ens var jag ska börja. Det finns inte en chans att personen i fråga på riktigt tror att någon vill att barn ska se på porr, men det är ett smart retoriskt drag att låtsas som att hen tror det.

Ett annat tydligt drag är att de har upprepat vissa saker så ofta att de till slut uppfattas som sanningar, jfr hur t ex Trump arbetade. Det oroar mig att en såpass liten och marginell grupp som inspireras av konservativa krafter i USA har fått såpass stort inflytande på den svenska politiken. Deras mantran ekar hos såväl politiker som enskilda, se t ex detta från samma kommentarsfält som ovan. Att porrfilter skulle bli bättre med tiden är tydligen en sanning numera, åtminstone i vissa kretsar.

Nej tyvärr. Hur långt vi än kommer rent tekniskt kommer porrfilter aldrig att fungera. Och det hänger ihop med att vi inte kan definiera ”porr”. Det går inte ens att definiera ”människa” så pass noga att en AI förstår det fullt ut, i alla ordets meningar.

Läs fler inlägg om porrfilter:

Filter blir inte en bättre idé för att man upprepar kravet

Okunnigt och skadligt att förespråka porrfilter

Q&A om porrfilter och varför Porrfri barndom tänker fel