Lärande i det 21a århundradet

Jag brukar använda rubriken Lärande i det tjugoförsta århundradet när jag föreläser om digital kompetens men är inte riktigt vän med uttrycket. Det låter pompöst och tråkigt men jag har inte hittat något som bättre beskriver det jag vill säga: att vi inte behöver ord som e-lärande, m-lärande och datorstött lärande och allt vad det heter. Istället behöver vi formulera vad vi ska göra med lärandet idag. Och det är just 2000-talet nu. Om någon har förslag på vad man kan kalla det är jag djupt tacksam för tips, jag arbetar nämligen med ett bokmanus på ämnet och det är bara inte tänkbart att ge ut en bok som heter Lärande i det tjugoförsta århundradet. Inte om man vill kunna se folk i ögonen.

Men i Peter Alsbjers blogg hittar jag ett lästips: ett temanummer av Educause Review om just lärande i det tjugoförsta århundradet. Två av mina favoritforskare bidrar: Howard Rheingold (har jag nämnt att jag har ätit middag med honom?) och danah boyd.

Howard Rheingold
If we want to discover how we can engage students as well as ourselves in the 21st century, we must move beyond skills and technologies. We must explore also the interconnected social media literacies of attention, participation, cooperation, network awareness, and critical consumption.
danah boyd
The future of Web 2.0 is about streams of content. The goal today is to be attentively aligned—”in flow”—with these information streams, to be aware of information as it flows by, grabbing it at the right moment when it is most relevant, valuable, entertaining, or insightful.
Malcolm Brown, with Mark Auslander, Kelly Gredone, David Green, Bruce Hull, and Walt Jacobs
How can faculty use technology and innovative pedagogical methods in their courses to make their students’ learning experiences richer and more meaningful—to capture, retain, and sustain student engagement?
Veronica Diaz, Cindy Jennings, Kelvin Bentley, P. B. Garrett, Barron Koralesky, Christina Royal, and David Starrett
Electronic books, mobile computing, and open content are three mature, robust, and quite approachable technology innovations holding much promise for attracting students’ attention and thereby supporting deeper student engagement with learning.
Diana G. Oblinger
Improving college readiness and completion for the next generation is a grand challenge for society. Although there are many ways to approach this challenge, applying the innovative capabilities of information technology must be one. We have many of the tools, policies, and technologies in hand.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s