Frånkopplad: Att förstå och hantera digitalt utanförskap

Från World Internet Institute:

Ellen J. Helsper (London School of Economics) presenterar sin forskning och visar hur det digitala utanförskapet ser ut i England. Därefter följer en diskussion tillsammans med Olle Findahl (World Internet Institute) där frågorna sätts i en svensk kontext.Hela seminariet hålls på engelska!

Begreppet digital delaktighet har sedan 90-talet gått under många olika namn. Idag pratar vår IT-minister Anna-Karin Hatt om ”digitalt innanförskap” som ett av sina sju teman i arbetet med en digital agenda för Sverige. Vad är då digital delaktighet idag, och hur har det betraktats historiskt? Ett tag mättes den digitala klyftan i andel hushåll som hade tillgång till Internet i hemmet, idag vet vi att bilden är långt mera komplex än så. Det räcker inte med tillgång för att skapa användning och det räcker kanske inte heller med användning för att skapa delaktighet.

I rapport Äldre Svenskar och Internet 2010 kan vi se att det finns samband mellan bland annat inkomst, ålder och kön och om man använder Internet. Det finns en relation mellan social och digital delaktighet men hur ser denna relation ut?

För att kunna arbeta med en ökad digital delaktighet måste vi ytterligare definiera begreppet. Vi behöver förstå vilka grupper som står utanför och titta på vad som orsakat deras situation om vi ska få en tydlig bild av vad ett digitalt utanförskap innebär för individiden och samhället.

Datum: tisdagen den 12 april

Tid: 15:00-16.30

Plats: .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur), Ringvägen 100A plan 9. (T-bana Skanstull)

Webbsändning: Seminariet kommer att webbsändas på www.iis.se/live

Anmälan: Senast 11 april via http://12april.axaco.se. Seminariet är kostnadsfritt, men vi debiterar en avgift på 300 kr för den som uteblir utan att avboka.

Frågor: Kontakta Janne Elvelid, 070-358 30 69, janne.elvelid@iis.se

Dr. Ellen J. Helsper undervisar och forskar i medie-och kommunikationsvetenskap på LSE, London School of Economics & Political Science. Hon inriktar sig på kvantitativ medieforskning och studerar sambanden mellan digitalt och socialt utanförskap. Hon har bland annat jobbat med EU Kids Online, ett av Europas största projekt som studerar barn och ungdomars Internetanvändning.

Olle Findahl är forskningsledare vid World Internet Institute, professor i medie- och kommunikationsvetenskap och också författare till den årliga rapportserien Svenskarna och Internet.

Se även eventet på Facebook.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s