Forskningspengar!

Igår kom beskedet att jag har fått forskningspengar. 50 % i två år! Det är vår institution som fått medel från Umeå School of Education för att göra Umeå till en riktig spjutspets när det gäller forskning kring förskolebarn. Min ansökan var en av fyra som blev beviljad och till hösten ska jag alltså dra igång mitt forskningsprojekt Förändrade villkor för små barns identitets‐ och relationsarbete.

Eftersom jag är självutnämnd svensk mästare i nej till forskningsansökningar sitter detta mycket bra. Fyra år efter disputationen har jag inte fått en enda krona från någon av de stora anslagsgivarna. Däremot har jag vid två tillfällen fått medel från Stiftelsen .se och dessa pengar har jag verkligen vridit allt ur. Min publikationslista sedan disputationen skulle faktiskt snarare antyda att jag har haft mycket forskning men det är alltså bara dessa två små anslagen. Vilka jag inte kan tacka nog för. Vad hade jag gjort annars?

Utöver dessa pengar har jag finansierat min egen forskning, kan man säga. Jag har varit tjänstledig för att kunna ta andra uppdrag, som att föreläsa, skriva och vara konsult. Den tid som blivit över har jag använt till forskning. Det är en smart metod eftersom den ger mig en enorm frihet. Jag har inga deadlines och inga slutrapporter som ska skickas in. Istället kan jag fånga idéer när de dyker upp, bolla tankar med folk som kommer till mina föreläsningar, inspireras av möten och allmänt leva ett lättingliv.

Här är en lista på det jag fått publicerat efter disputationen. Rätt bra jobbat utan finansiering, eller vad säger ni? (Ni får ursäkta att jag inte ber om ursäkt för att jag är stolt över mig själv. Jag är ju inte riktigt svensk, förstår ni.)

Böcker

Dunkels, Elza, Frånberg, Gun-Marie & Hällgren, Camilla (Red.) (2011) Interactive Media Use and Youth: Learning, Knowledge Exchange and Behavior. Hershey, IGI Global.

Dunkels, Elza, Frånberg, Gun-Marie & Hällgren, Camilla (Red.) (2011) Youth Culture and Net Culture: Online Social Practices. Hershey, IGI Global.

Dunkels, Elza (2009) Vad gör unga på nätet? Malmö, Gleerups.

Bokkapitel

Dunkels, Elza, Frånberg, Gun-Marie & Hällgren, Camilla (2011) Youth and contemporary learning. I Dunkels, Elza, Frånberg, Gun-Marie & Hällgren, Camilla (Red.) Interactive Media Use and Youth: Learning, Knowledge Exchange and Behavior. Hershey, IGI Global.

Dunkels, Elza, Frånberg, Gun-Marie & Hällgren, Camilla (2011) Young People and Online Risk. I Dunkels, Elza, Frånberg, Gun-Marie & Hällgren, Camilla (Red.) Youth Culture and Net Culture: Online Social Practices. Hershey, IGI Global.

Dunkels, Elza (2010) The Kids Are Alright – perspectives on children’s online safety. I Carlsson, Ulla (Red.) Children and Youth in the Digital Media Culture. From a Nordic Horizon. Göteborg, Nordicom.

Dunkels, Elza (2010) Reaktioner på ungas nätanvändning. I Carlsson, Ulla (Red.) Barn och unga i den digitala mediekulturen. Göteborg, Nordicom.

Dunkels, Elza (2009) Unga och nätet. I Lindgren, Simon (Red.) Ungdomskulturer. Malmö, Gleerups.

Lüders, Marika, Bae Brandtzæg, Petter & Dunkels, Elza (2009) Risky Contacts. I Livingstone, Sonia & Haddon, Leslie (Red.) Kids Online. London, Policy Press.

Wold, Thomas, Aristodemou, Elena, Laouris, Yiannis & Dunkels, Elza (2009) Inappropriate Content. I Livingstone, Sonia & Haddon, Leslie (Red.) Kids Online. London, Policy Press.

Tidskriftsartiklar

Dunkels, Elza (2010) A Critical Perspective on Online Safety Measures. Nordic Journal of Digital Literacy, 01/2010, 72-85.

Dunkels, Elza (2009) När kan vi tala om nätmobbning? Locus, 2009(2).

Dunkels, Elza, Gun-Marie Frånberg and Camilla Hällgren (2008) Young People and Contemporary Digital Arenas: Identity, Learning and Abusive Practices. Tidskrift för lärarutbildning och forskning, 2008(3/4).

Dunkels, Elza (2008) Children’s Strategies on the Internet. Critical Studies in Education, 49(2).

Annat

Dunkels, Elza (2010) Net Nanny. http://netnanny.wordpress.com.

Dunkels, Elza, Frånberg, Gun-Marie & Hällgren, Camilla (2009) Young People and Contemporary Digital Arenas: Identity, Learning and Abusive Practices. Paper presented at the SITE 2009 Conference, Charleston, SC, USA.

2 tankar på “Forskningspengar!

 1. Ann-Britt

  Heja dig! Skönt att du inte är riktigt svensk. Det ger oss andra också lite råg i ryggen. Jag är impad av din lista.

  Svara
 2. carra

  Vad kul! GRATTIS! Och klart du ska vara stolt över dig själv. Blir så trött på svensk ”Jante”.
  Midsommarkram,
  Carra

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s