Skolböcker – vem gillar dem?

Det är konstigt att det har tagit så lång tid (jag skrev om det för 2 år sedan, t ex) men nu finns det en kommun som satsar på att tänka taktiskt omkring skolböcker. DN rapporterar idag om Sollentuna som tänker låta surfplattor komplettera skolböcker. Inte en dag för tidigt. Vem gillar egentligen skolböcker? Nån måste det ju vara eftersom det har tagit så lång tid. De är för gamla, de representerar en gammal syn på lärande och kunskap, de kostar pengar. Ändå finns det en ganska stark lobby för dessa lite småsnuskiga gamla tummade reliker från en svunnen tid. Mysko.

Men nu är det en stor dag, när jag får citera ansvarig skolpolitiker. Vem trodde att denna dag skulle komma?

Sollentuna har beslutat att ha ett öppet internet och diskutera med eleverna vad som är lämpligt eller inte, i stället för att låsa vissa sidor.

– Vi har valt att inte stänga internet, det är ju inte stängt någon annanstans. Det är bättre att skolan lär barnen att hantera det. Vi har tydliga regler, som att man inte får surfa på porrsidor eller använda Facebook på lektionstid. De som inte följer regelverket kan bli av med sina datorer, säger Maria Stockhaus.

Är det sant? Nu är det dags att fira! Sen frågar DN:

Det faktum att barn i dag tillbringar för mycket tid vid datorer, åtminstone om man frågar föräldrarna, hur ser ni på det?

– Det är inget vi har diskuterat. Det handlar om ett vuxenansvar att se till att barnen inte sitter med datorerna hela tiden, säger Maria Stockhaus.

Grattis, alla skolbarn i Sollentuna!

2 tankar på “Skolböcker – vem gillar dem?

  1. Peter Karlberg

    Man kan ju undra över sanktionen ”kan bli av med sin dator” om den innehåller de resurser eleven behöver för att delta i undervisningen. Som att ta ifrån en elev pennan om vederbörande ritat på bänken i den ”gamla” skolan.

    Svara
  2. admin Inläggets författare

    Ja det är inte lagligt att ta ifrån eleverna ett väsentligt arbetsredskap så det där var nog en ogenomtänkt regel.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s