Termer som behöver förklaras

Sitter just nu med manus till en uppdaterad upplaga av Vad gör unga på nätet? Redaktören påpekar att jag har tagit bort mer än hälften av det avsnitt där jag förklarar termer. Och det stämmer bra; jag tyckte att det kändes väldigt 2009 att förklara ord som IRL, chat, ASL och fildelning. Men har jag fel? Och finns det nya termer som behöver förklaras? Målgruppen är väldigt bred vilket krånglar till det hela. Boken läses som kurslitteratur på utbildningar där de flesta studenter talar internet flytande men också av folk med ytterst lite förkunskaper. Alltså måste förklaringarna vara korrekta men begripliga. Låter självklart men det är en pedagogisk utmaning att inte reta den som har fackkunskaper samtidigt som man förenklar så att lekmannen får en chans att begripa.

Tar tacksamt emot alla typer av tankar kring ett avsnitt med termer som behöver förklaras.

2 tankar på “Termer som behöver förklaras

  1. Henrik Nilsson

    Vår erfarenhet på Terminologicentrum TNC är att det alltid är bra att förklara termer, särskilt om det handlar om kurslitteratur och om en bred målgrupp. Man bör också räkna med att begreppet kan ha förändrats och kanske kräver en justerad förklaring.

    Svara
  2. Caroline

    Jag håller med Henrik i att jag tycker det är bättre att ha förklaringar av termer, än att inte ha det. Jag läser just nu om digitala kulturer – en 7.5hp distanskurs – och även om jag kanske inte behöver så många förklaringar (ASL behöver jag dock förklarat! 🙂 ) så vet jag att flera kursdeltagare behöver det. dessutom har jag tex haft tankar på att ge boken till min mamma när jag är klar, som precis har börjat utforska sin nya dator, och därmed också internet och dess fördelar. Hon skulle helt klart behöva alla förklaringar hon kan få. Sen ska ju inte förklaringar för nybörjare nödvändigtvis ges av en kurslitteratur-bok, men det är väl bra att låta boken vara så bred att den kan nyttjas i alla möjliga olika kontexter…

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s