Safer Internet Day 5 februari

Pressmeddelande från Statens Medieråd:

Är du mellanstadielärare och vill jobba med mediekunnighet i din klass? Varför inte ägna en dag åt att öka kunskaperna om hur man använder online- och mobiltjänster på ett säkrare och mer ansvarsfullt sätt?

På Safer Internet Day, tisdagen den 5 februari, har din skola chansen att engagera er i en workshop med temat rättigheter och skyldigheter online. Ladda ner det nya materialet ”Jag ❤ internet – dina rättigheter och skyldigheter online” genom att gå längst ner på sidan och klicka på länkarna!

Safer Internet Day 2013 
I ett samarbete med en rad olika myndigheter och organisationer har Statens medieråd tagit fram materialet Jag ❤ internet – dina rättigheter och skyldigheter online, som består av en lärarhandledning och ett elevmaterial. Materialet är avsett att användas till en workshop under Safer Internet Day. I materialet diskuteras komplexa frågor som många unga måste hantera i sin nätvardag, t.ex:

  •  Hur är man en bra kompis på nätet?
  •  Var går gränsen för vad som är acceptabelt att lägga ut på nätet?
  •  Vad säger lagen och vad händer om man gör något olagligt på nätet?

För att du ska hinna förbereda dig i tid kommer materialet att kunna laddas ned kostnadsfritt från Statens medieråds hemsida från och med den 24 januari.Safer Internet Day 2013

Lärarhandledningen har tagits fram av Statens medieråd i samarbete med Barnombudsmannen,DatainspektionenKonsumentverket/Konsument EuropaMediekompassMyndigheten för samhällsskydd och beredskapPost- och TelestyrelsenRikspolisstyrelsenSkolverket (Kolla källan), Surfa Lugnt och Ungdomsstyrelsen.

Årets tema är rättigheter och skyldigheter på nätet. Allmänheten, skolor, organisationer, bibliotek, företag och andra aktörer – vi vill uppmuntra alla att engagera sig för att uppmärksamma barns och ungas internetanvändning. Safer Internet Day firar 10-årsjublieum 2013. Läs mer om Safer Internet Day

Läs om hur du kan bli en Safer Internet Day-skola 2013 här.

Det europeiska nätverket Insafe
Statens medieråd representerar Sverige i det europeiska nätverket Insafe, ett samarbete mellan organisationer från 30 länder i Europa som arbetar för att sprida kunskap och öka medvetenheten om säkrare användning av internet bland barn och unga. Safer Internet Day arrangeras varje år av Insafe, inom ramen för EU:s Safer Internet Programme. Läs mer om Insafe

Detta material finns redan idag:

För frågor om lärarmaterialet och hur er skola kan engagera er i Safer Internet Day, kontakta Statens medieråd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s