Det sociala arvet på nätet

Jan Gulliksen som arbetar med digital delaktighet skrev i januari en debattartikel om att den Största faran – att inte ha tillgång till nätet. Med det menar han, delvis baserat på resultat från EU Kids Online, att det kan uppstå sociala klyftor i förhållande till nätanvändning.

Barn som kontrolleras hårt lär sig inte att hantera de verkliga riskerna utan tenderar snarare att vara passiva eller rent av helt välja bort nätet när de konfronteras med nackdelarna. Här finns också en socialt ärftlig aspekt, där barn till föräldrar med stor internetanvändning har mycket större motståndskraft mot nätets faror än barn till internetovana föräldrar.

Den här tolkningen har jag inte själv gjort (fast jag har presenterat våra resultat om och om igen), vilket bara visar hur mycket bättre det blir när man tänker tillsammans. Gulliksen som arbetar med delaktighetsfrågor hela tiden plockade upp den här tråden ur vårt material och genast blev resultaten ännu viktigare. Naturligtvis har vi inte råd att skapa ännu större klyftor i samhället! Naturligtvis ska alla barn göras delaktiga i den digitala utvecklingen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s