Invisible Boy

 

Ganska precis ett år efter att Gun-Marie Frånberg, Camilla Hällgren och jag avslutade det fantastiska projektet Invisible Girl, lanserar vi vår nya idé Invisible Boy. Att det blev en pojke har inget med rättvisa att göra. Istället blev det så tydligt för oss när vi satt och utvärderade osynliga flickan att det finns pojkar och män att beskriva med en liknande ansats. I vårt avslutande tal på konferensen Invisible Girl sa vi bland annat:

The Invisible Girl project was underpinned by the assumption that we live in a sexist society, where girls and women are underprivileged, stereotyped and discriminated. However, this does not mean that men in general suppress women or that men and boys in general are privileged. The sexist power structure seems to have negative consequences for both sexes. Men generally have a shorter life expectancy than women; boys can be noted to under-achieve in certain school subjects, boys who are sexually abused and boys with eating disorders are made invisible.

Och trots att vi tittade varandra i ögonen och lovade att aldrig mer dra igång ett sånt här stort projekt utan finansiering eller stöd uppifrån, infann sig tvånget, eller projekttourettes som vi kallar det, att gå vidare, att rida på den positiva energin som kommer från att lyckas med ett underifrånprojekt. Och idag är vi redo att lansera Invisible Boy. Vi bjuder in forskare och konstnärer på alla nivåer att beskriva den osynliga pojken. I det förra projektet antog vi bidrag från nästan alla jordens kontinenter, om skiftande teman som tonårsmammor, homosexuella i traditionella samhällen, kvinnor i akademin och vikten av hela och rena underkläder. Vi antog bidrag i olika format som forskningsrapporter, sagor, tecknade serier och en film.  Vi antog bidrag från arbetslösa, ensamstående mammor utan akademisk utbildning, kämpande konstnärer och professorer. Vi sökte kritiska, avvikande röster och vi fann dem. Och vi vill göra det igen!

Vi är alltså genuint intresserade av just din berättelse om den osynliga pojken. Ta chansen att beskriva honom för oss! Kanske blir du en av de som får vara med i vår bok nästa år. Och det vill du! Allt vi gör är nämligen roligt. Det är vår princip. Livet är för kort för att ha tråkigt. Inte ens på jobbet har vi tid att ha det småtrist. Och om du inte har en berättelse, känner du säkert någon som har det. Sprid gärna detta call for participation.

Bilden i callet är skapad för just det här projektet av Camilla Hällgren, Little Sweden Art.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s