Konferensmackor

 

mackor

Det här är några mackor som blev över efter Internetdagarna 2014. Jag och några kompisar frågade chefen för det hela om vi skulle kunna få dela ut dem bland alla som tvingas sova ute. Hon nappade direkt och ordnade så att vi fick bära iväg med korgarna med 150-200 goda och näringsrika mackor. Som de amatörer vi var bad vi inte om påsar eller stora servetter utan tågade bara iväg med de gigantiska korgarna och letade efter folk som var hungriga och inte hade någon som tog hand om dem. Det gick snabbt att bli av med mackorna och det finns massor att berätta, till exempel om kvinnan som hjälpte oss att identifiera behövande på Centralen. Och hur många av de vi stötte på pekade på någon annan, kanske en äldre släkting, som var i större behov än de själva.

Det här berättar jag inte för att få klappar på axeln. Jag berättar det därför att min erfarenhet av den här typen av arbete är att när en berättar om det är chansen mycket stor att det inspirerar andra att göra liknande saker. Det finns något smittsamt i att hjälpa den som är utsatt. Sen triggar det hat också men de personerna bryr jag mig inte så mycket om. Alla som engagerar sig däremot, dem bryr jag mig massor om! Så här följer några förslag på sätt att hjälpa utsatta.

1) Jag vill att vi utmanar alla arrangörer av konferenser och annat där det bjuds på mat eller dryck att skänka det som blir över till utsatta, till exempel de som tigger. Är du på en konferens kan du fråga vad de tänkt göra med mat, vattenflaskor, frukt och annat som blir över. Föreslå att ni får dela ut det. Många konferenser ligger centralt och har stora mängder förtäring. Blir du inbjuden att tala kan du ha en standardtext som du bifogar ditt ja tack, där du berättar att du brukar be alla arrangörer skänka det som blir över. Och det går ju alldeles utmärkt att referera till Internetdagarna och Stockholm Waterfront så kanske det är enklare för dem att säga ja. Om du är arrangör kan du försöka hitta en permanent lösning där ni efter varje konferens åker till någon organisation och lämnar det som blivit över.

2) Om du bor på hotell och får små flaskor med schampo och annat som du inte använder, packa ner dem i nån påse tillsammans med frukt eller den där sista frukostmackan som du gjorde men inte orkade äta. Jag skulle aldrig uppmana någon att stjäla från frukostbuffén, men ibland äter en ju med ögonen. Kanske råkar du ta en takeawaykaffe i lobbyn och sen kommer du på att du inte ville ha kaffe? Lämna påsen till någon som behöver den.

3) I alla städer (tror jag) finns det hjälpgrupper som ordnar mat, gasol till husvagnarna, sjukvård, stöd vid kontakt med myndigheter, etc. Sök på Facebook och gå med i gruppen så får du uppdaterad information om var behovet är som störst.

4) Bedriv opinionsverksamhet i din närhet. Passa på att sticka hål på myter när nån vädrar fördomar mot de som tigger, t ex. Det får ofta förvånande effekter. Och var inte blyg för att statusuppdatera när du har hjälpt till. Idéerna smittar andra och plötsligt är ni ännu fler som hjälper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s