Nytt sjukdomstillstånd avslöjat

folo

SvD avslöjar idag att vi har fått ett nytt sjukdomstillstånd att skaffa oss. Fear of living offline, alltså rädsla att vara ouppkopplad. Enligt tidningen kan vissa bli nedstämda och känna sig ensamma när de inte är uppkopplade. Därför att de konfronteras med sitt riktiga jag, tydligen.

Jag tycker det är så intressant att det fortfarande är så vanligt att tänka i termer av virtuellt/verkligt. Många gånger är det ett slentriantänkande omkring detta, där ett filter av föreställningar ligger i vägen för att se att det självklart finns helt riktiga människor på nätet också. Det finns botar men de flesta är riktiga människor. Vi blir inte mindre riktiga för att vi inte kan ta på varandra. Sen är det utan tvekan så att vissa flyr ifrån något, kanske sig själva, kanske sina närmaste, kanske en stressig miljö, genom att avskärma från just det jobbiga. Och där erbjuder ju samtida medier fantastiska möjligheter; jag kan låtsas vara väldigt upptagen med min skärm för att slippa obekväma situationer, jag kan ha nåt trevligt i lurarna när jag tvingas vara på en plats som gör mig stressad eller utsatt, osv.  Personligen tar jag med tacksamhet emot den möjligheten men förstår samtidigt att det finns enstaka individer som skulle behöva en spark i baken för att ta tag i saker istället för att fly från dem. Men jag tror vi ska akta oss för att lägga moraliska aspekter på det faktum att vi flyr; det är väldigt ofta berättigat.

Och sen har vi den där idén om den förändrade personan på respektive utanför nätet. Förmågan att anpassa sitt beteende och språk efter sammanhang är helt naturlig hos människan. Att vi uppträder olika i olika sammanhang är inte i sig ett tecken på att vi är konstiga eller oäkta, kanske tvärtom faktiskt. Den som inte förmår läsa av kontexten och förstå vilka sociala koder som gäller, har generellt sett problem, med självbilden eller med sociala interaktioner.

Trots att jag alltså är kritisk till den här typen av populära hitte-på-diagnoser, slumpar det sig så att jag har en lösning på just det här problemet. Det beror såklart på att jag är internetdoktor. Så här kommer mitt råd:

Om du känner dig ensam och orolig när du inte är uppkopplad, finns det bara en lösning: Koppla upp sig och det snarast!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s