Stor intervju i magasinet Filter

Den här fantastiska bilden är tagen av fotograf Erik Abel. Den ursnygga frisyren kommer från Sjöbergs frisörer i Umeå.

Magasinet Filter har gjort en påkostad intervju med mig i sitt senaste nummer. Journalisten flög upp från Göteborg och vi sågs två gånger, så det var minsann ingen slarvig zoomintervju. Sen hade fotografen byggt upp en fantastisk miljö med hängande skärmar av olika slag. Jag kände mig som fisken i vattnet!

Samma vecka som numret kom ut blev jag utsatt för den värsta smutskastningen i hela min karriär. Ni som följer mig vet att jag har råkat ut för mycket sånt de senaste tre åren och att det då har handlat om innehållsfilter. Så Filters rubrik (no pun intended) kändes passande: Jag får ofta höra att jag är oansvarig. Rubriken var naturligtvis satt långt innan tidningen Kvinnokraft försökte ta heder och ära av mig. Jag vill helst inte länka här så ni får söka ifall ni har missat det hela. Jag ville inte heller uttala mig mer än jag gjort redan förrän jag vet hur jag ska ta det hela vidare.

Däremot kan jag avslöja hur jag ser på anklagelsen om att jag är oansvarig. Jag tänker precis tvärtom. De oansvariga är de som för fram innehållsfilter som en lösning fast de har fått belägg efter belägg för att det inte skyddar barn. Om man vet att något inte är bra och ändå envisas med att göra aggressiv reklam för det, då har man antagligen en annan agenda än den man säger sig ha. Jag har ingen aning om vad de vill men skydda barn från oönskat innehåll kan det absolut inte vara. För om de var ute efter att hitta bra lösningar på problemet att internet innehåller enormt mycket skit som barn inte ska utsättas för, då skulle de lyssna på oss som forskar om sådant och de skulle inte marknadsföra bluffprodukter. Och om de var ute efter att göra samhället bättre för barn, så skulle de vara bättre förebilder än att sprida lögner. Läs mer om innehållsfilter på min Q&A.

Läs mer om hur vi skyddar barn på nätet i mina böcker som kommer i höst: Skärmstark på Verbal och fjärde upplagan av Vad gör unga på nätet? på Gleerups. Skärmstark går att förbeställa redan nu och snart kommer info om releasemingel i Stockholm och Umeå.