Quiz: Elza 62 år

Om du har spelat mitt födelsedagsquiz får du här de rätta svaren fast lite utförligare. Men tjuvkika inte på svaren! Gå in och quizza istället!

Här står jag i min Bulbasaurklänning och blir fotad av lillebrorsan.
  1. Hur många Louis Vuitton-väskor äger Elza?

Rätt svar är två. Båda har jag fått av min excentriska och extravaganta faster Lou. Den ena fick jag i disputationspresent och den andra när Lou rensade bland sina väskor.

2. Är Elza en morgonmänniska eller kvällsmänniska?

Rätt svar är att jag vaknar tidigt och går och lägger mig tidigt.

3. Var är Elza född?

Jag föddes på Norrköpings kvinnoklinik men bodde knappt ett halvår i stan.

4. Släktnamnet Dunkels kommer från hennes pappa som kom som flykting från…

Min pappa Andrejs kom som flykting från Lettland till Slite på Gotland 1944.

5. Elzas mammas släkt var långt tillbaka…

Min mamma Margareta kom från en statarsläkt.

6. Hur är Lancelot Dunkels släkt med Elza?

Lancelot är en fiktiv figur som Joel hittade på och som vi andra byggde på, av oklara skäl. Till slut gick det liksom inte att släppa den där historien och Maya hittade bilder och gjorde en Facebookprofil. Han har en del vänner utanför familjen, bland annat några som gått i den skola Maya valde till honom. Han spelar också Pokemon Go, på två konton eftersom han glömt inlogget till det första.

7. Vilken är Elzas favoritdryck?

Det allra bästa är rött vin, rätt tempererat (alltså inte förvarat ovanpå kylskåpet) och kraftigt. Rioja är favoriten men en Amarone kan också slinka ner. Eftersom jag är storkonsument har jag även några bruksviner på favoritlistan och jag fegar inte ur för ett bra boxvin heller. Lite noga med ursprung har jag blivit med åren. Idag vill jag att det ska finnas belägg för att vinet inte köps upp lite här och där och sedan blandas i stora tankar och smaksätts. Jag vill ha en produkt som naturen har skapat och där människans förädling bygger på hantverkskunskap, inte något som skapats i ett laboratorium där smaken avgörs av vilka jästsvampar som tillsätts. Vatten är också en favoritdryck men jag har aldrig varit i fjällen så jag har ingen aning om hur det smakar att dricka ur en fjällbäck.

8. Elza har förutom doktorsexamen även en…

… lärarexamen i matematik, samhällskunskap och geografi.

9. För Elzas gamla vänner och familj, vilken fråga framstår antagligen som den mest osannolika att Elza skulle lägga energi på?

Sexuell och reproduktiv hälsa inklusive pornografi. Det är inget jag har någon som helst utbildning i eller som har intresserat mig. När det gäller porr har jag inga åsikter, förutom den självklara att det inte borde få finnas dokumenterade övergrepp eller att producenter som tjänar pengar på att utnyttja människor. När det gäller sexuella praktiker förstår jag inte varför jag skulle ha en åsikt om vad andra gör. Det faktum att jag tvingats in i den ringhörnan är ett mysterium för mig och mina gamla vänner. Alla de andra alternativen; barns rättigheter, feminism och skolans digitalisering, har jag nog ägnat mig åt i olika hög grad sedan tonåren.

10. 1977 hittade Elza en musikgenre som kom att betyda oerhört mycket. Vilken?

Punken kom in i mitt liv våren 1977, eventuellt lite tidigare. Då uttalade man fortfarande punk på nån sorts engelska: pankrock. Jag gick in på Beliva i Luleå och frågade om de hade någon pankrock och de sålde på mig Eddie and the Hotrods första album. Det var kanske inte kärlek vid första lyssningen men något i energin sög tag i mig. På sommaren tågluffade jag till London med minimal packning för att få plats med alla skivor jag tänkt köpa. Där gick jag runt i varenda skiv- och klädaffär som såg det minsta alternativ ut och fick med mig en förstautgåva av God Save the Queen bland mycket annat. Eddies pubrock var ett minne blott när Sex Pistols visade hur musik kan låta. Jag var i himmelriket. Tänk att någon kunde säga det jag kände! Sedan kom de svenska banden med Ebba Grön som de starkast lysande stjärnorna. Som boende i en småstad, för att inte säga skitstad, som Luleå var på den tiden, var det stört omöjligt att få tag i skivor. Inga band kom heller längre norrut än Skellefteå, dit jag och fyra andra fans bilade i min bubbla för att se Ebba spela på Mad Mollys. Det var vi fem och ett stackars par som satt och åt middag i restaurangen, inte en enda till i publiken. Vi hade den bästa kvällen i våra unga liv och skrålade och sjöng alla låtarna under den 13 mil långa bilfärden hem i vinternatten. Ebba Grön åkte antagligen hem besvikna över den usla uppslutningen. Tror inte att de fick något gage att tala om, det här var väldigt tidigt i karriären.

11. Vilket numera insomnat Umeåband har Elza skrivit en text åt?

Payola Pop frågade om jag kunde skriva en text åt dem, när sångaren och låtskrivaren Tommy Rönnlund hoppat av. Jag skrev faktiskt tre texter men bara en finns inspelad. Bandet repade för övrigt in den i smyg till min 50-årsfest. Det var lika roligt att höra den då som det var när den uruppfördes på Krogen Krogen.

Två av mina felaktiga svaren var luriga. Man kunde förledas att tro att det var Nylle och nallarna eftersom Nylle, eller Mikael Nylander som det står i passet, var med i Payola Pop och gav mig mina texter i handskrivna original i födelsedagspresent i lördags! Livegne Tures kunde förleda också, eftersom min man startade det bandet och de spelade på festen.

12. Elza har under de senaste två åren lagt enormt mycket tid på att…

Rätt svar är att jag har spelat oerhört mycket Pokemon Go. Så mycket att jag inom ett år var uppe i level 43. Vill du bli vän är min kod 1538 3207 5917.

13. Vilken av följande tatueringar har Elza INTE?

Rätt svar är att jag inte har mina barns namn och födelseår intatuerade. Däremot har jag en svanktatuering med en främmande mans namn. Vad kan jag säga om den prioriteringen? Kanske: sån är jag. Här kan du läsa om min trampstamp: Wayne 4 Ever.

Tack för att du quizzade! ❤