3 tankar på “Krönika: Källa på det?

 1. Martin Wehlou

  Elza,

  Trots att jag gillar din krönika väldigt mycket, tänkte jag vända ditt resonemang mot dig själv. När du inleder krönikan med att år 2000 problemet var en skröna och att vi var felinformerade, så kontrar jag med att du bör ge en ”källa på det”. Senare kritiserar du skolan för att den inte omfamnar moderna medier som Wikipedia medan man själv är otillräckligt källkritisk.

  Den information jag har sett stora mängder av säger nämligen precisa motsatsen, nämligen att dom stora ansträngningar som gjordes inför år 2000 faktiskt hade ett bra resultat och att därmed problemen avvärjdes. Och det har jag källa på, faktiskt. Ironiskt nog på wikipedia, se ”Y2K”.

  Svara
 2. Mikael Kowalski

  Intressant krönika men du gör det lite enkelt för dig. Låt mig ge dig ett konkret exempel. Jag föreläser om nya medier för hundratalet lärare och påstår att t.ex. dataspel kan vara av godo. Vissa forskare i Sverige hävdar detta. Ditt namn kanske nämns. Då räcker lärarna snällt upp handen och säger att idag sa man på radion att dataspel skapar aggressivitet hos barn. Källa på det? P1 morgon svarar läraren. I detta exempel tycker 90% att P1 morgon är en fullgod källa. Men jag ger mig inte. Vilken var P1:s källa då? Det var DN kanske då en någorlunda påläst lärare säger. Även i detta fall tycker minst 90% att DN är en fullgod källa. Men jag ger mig inte eftersom jag inte anser att tidningar i sig är bra källor. Så vilken var DN:s källa? Det var forskare från Karolinska Institutet. Nu tycker 99% att det är en fullgod källa. Om man nu läst DN artikeln – så kommer nästa fråga från mig – var det deras egen forskning? Nej, varifrån kom då deras källa? Det var en amerikansk forskningsrapport. Yepp men då var det ju klart – P1, DN, forskare på KI och amerikansk forskning – alltså sant. Eller? Du vet lika väl som jag att den rapporten inte är mycket värd – men det saknas inte källor – enligt de flesta goda källor. Det är faktiskt tyvärr så att mina erfarenheter från arbete med lärare och elever är att de inte orkar kolla källorna. De litar på vissa källor där nyheter på TV eller i tidningsform(även internet) anses sanna och fullgoda källor. Problemet är att det allt mer sällan är grundkällan. Källan på det?

  Svara
 3. Börje Lewin

  Tack för en underbar artikel i CS. Jag tror att du har fullständigt rätt.

  Börje Lewin
  IT-arkitekt, civ.ing och gymnasielärare

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s