Rundabordssamtal om it i skola och utbildning

IT-minister Hatt har samlat nyckelpersoner till rundabordssamtal om it i skola och utbildning. Samtalet ingår i en serie samtal inför en digital agenda. Det finns mycket att säga om detta. Jag har inte hört hela samtalet än, det rullar i bakgrunden när jag skriver detta, men det börjar inte särskilt insiktsfullt. IT-ministern blandar ihop saker, tycker jag. Man kan inte stirra sig blind på vad statistiken säger om vad elever kan och inte, t ex. Och snälla ministern, kan vi inte släppa verktygsmetaforen i det här sammanhanget? Det visar bara att man inte kan ha en IT-minister. Vem kan påstå att de har IT-kompetens? Ingen, förstås, eftersom IT inte är ett enda kunskapsområde utan ett kluster av kunskapsområden.

Uppdatering 60 minuter in i filmen: än så länge är det bara en deltagare som har levererat något utöver självskryt, gamla tankesätt, anglicismer och floskler: den enda inbjudna eleven. Han hade ju gjort en analys utifrån sin direkta erfarenhet. Varför bjuder man in folk som bara vill tala i egen sak?

Uppdatering 1:30 in i filmen: det blir nästan bara värre allt eftersom. Elevrepresentanten är fortfarande bäst och den uppfattningen delar jag med alla i panelen, uppenbarligen. Alla vill tala om att han är bra, vilket inte är så konstigt. Dels har han tänkt till, dels har han varit med om det samtalet handlar om. Men viktigast av allt, han utstrålar liv till skillnad från ett flertal av talarna där liklukten börjar sätta in redan. Bra sagt, Ann-Katrin Agebäck, att påpeka den höga snittåldern! Ålder i sig är väl inget problem men låt för fasen inte folk säga virituell (sic!) och molnet och approach och försöka sälja in sin egen produkt.

http://www.regeringen.se/content/1/c4/01/00/77175d61.swf

3 tankar på “Rundabordssamtal om it i skola och utbildning

 1. Ann-Britt Enochsson

  Jag har inte lyssnat särskilt länge än. Programmet rullar i bakgrunden, men jag tröttnar, antagligen av samma anledning som du. Vad jag reagerar på utöver det du tar upp, är talet om effektiviseringen. Det var ett återkommande tema även vid OECD, men där vi som faktiskt jobbade konkret med läreri ständigt försökte föra in ett annat perspektiv – utan att lyckas särskilt väl.

  Svara
 2. admin Inläggets författare

  Ja, fast nu kom ju Stefan Pålsson in och talade om hur det ska vara. Äntligen nån som lyfter debatten. Richard Gatarskit med sin obändiga entusiasm var ju också ett fynd på detta möte.

  Svara
 3. Patrik

  Bra Elza: ligg på! Jag har satt upp det på agendan, att kolla igenom hela klippet. Men f*n vet om jag orkar …
  Sedan tycker jag detta är ett bra initiativ från IT-ministern, inte minst då skolan idag får kräftgång. Ja, jag vet, många lärare är duktiga, engagerade, och allt det där. Men den centrala problematiken kvarstår; skolan är inte relevant för flertalet elever idag. Det behövs nytänkande, vilket svårligen står att finna i den svenska skolpolitiken idag … Tyvärr.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s