Speldebatten

Mer om spel. Vi fick en rätt hetsig debatt om datorspel för några veckor sedan. Eller hetsig var kanske att ta i. Tre forskare vid Karolinska institutet gick ut i DN debatt med rätt allvarliga anklagelser mot Statens medieråds rapport om datorspel.

Statens medieråd ger i en nyligen publicerad rapport en gravt felaktig bild av forskningen om våldsamma datorspel. Den är ett hån mot flera decenniers seriös forskning.

Statens medieråd gick till motangrepp i en replik.

Datorspel är alldeles uppenbart en kulturyttring som betyder mycket för såväl barn och unga som för en del vuxna. Att det går att slå fast att forskningen hittills inte lyckats finna bevis för att våldsamma datorspel skulle leda till våldsamma spelare är inte att säga att det är fritt fram för allt.

Därefter har forskarna från KI fått ge ytterligare en replik och Statens medieråd fick gå ut på sin webb och avsluta med en kort sammanfattning av sin syn på det hela.

De tre forskarna vid Karolinska institutet (KI) framhärdar i en ”slutreplik” 18/1 på DN.se att Statens medieråds kartläggning av forskningen om våldsamma datorspels effekter på spelarna är felaktig. Statens medieråd välkomnar ett fortsatt samtal kring barns medieanvändning och har tidigare bjudit in dessa forskare att medverka i referensgruppen för rapporten, men de har avböjt. Vi är förvånade över tonläget i debatten. Detta höga tonläge gynnar inte någon. Vi värnar om samma barn. KI-forskarnas argument blir allt ihåligare, och det börjar bli tröttsamt att förklara vad som egentligen står i vår rapport eftersom vi hela tiden måste försvara oss mot medvetna eller omedvetna feltolkningar.

Statens medieråd ombildades nyligen och i samband med detta anställdes Ulf Dahquist som forskningsansvarig. Det har varit ett enormt lyft och bådar gott inför det fortsatta arbetet med att stötta unga i deras medieanvändning. Heja, Medierådet!

Och så kom en härligt ironisk elakhet på ledarsidan: Fiktivt våld gör forskare aggressiva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s