Invisible Girl

pricess-ecer_startsida_small1Bild: Camilla Hällgren

Det internationella forskningsprojektet Invisible Girl blev en bok och en konferens. Vi samlade forskare och konstnärer från nästan hela världen genom att skicka ut en väldigt öppen fråga: Hur ser den osynliga flickan ut? Svaren var överväldigande och vi kunde inte säga nej till särskilt många. Det gick bara inte. Vittnesmålen om osynlighet och styrka var så gripande att vi fattade ett beslut: vi skippade förlaget som ville att vi skulle gallra hårt (och som delvis hade missförstått begreppet representation) och gav ut den själva, via Umeå universitet och som e-bok. För då skulle alla kunna komma med. Sagt och gjort. Boken kom ut i juni 2013, samma dag som vi arrangerade en av de coolaste konferenserna någonsin. Vi sökte och fick pengar för att kunna erbjuda författarna en resa till Umeå där de sen fick 3 minuter på sig att presentera sitt bidrag. En bild, 3 minuter, sen var det nästa författares tur. Speed dating med forskare och konstnärer från hela världen. Och självklart var konferensen öppen för allmänheten. Vi höll till i Bildmuseet med älven som fond för alla dessa underbara människor och berättelser. De handlar om utsatthet, osynlighet och sexism men också om styrka, samhörighet och framåtskridande. Så läs och använd i kurser och som peppning!

Jag kommer att göra nedslag i några av bidragen framöver, så håll utkik. Under tiden kan du ladda ner boken eller köpa pappersvarianten. För det visade sig att vi snålat så mycket att vi fick pengar över att trycka boken också!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s