Det jag tänkte säga under Read Me! 3

Fortsättning från igår.

Vårt ansvar, om vi verkligen vill få slut på hatet, är att ständigt utmana destruktiva normer, var de än blir synliga.

Vi kan göra oss lustiga över trigger warnings och kalla folk bortskämda och lättkränkta. Vi kan drömma oss tillbaka till en tid då det var ok att kalla folk det som for genom huvet när man såg dem. Den där trygga tiden, då det gick att använda ord som rullstolsbunden utan att nån tog illa upp och då man inte behövde kunna ord som cis-person. Det är klart som fan att man längtar tillbaka dit om man tillhör normen, men inte om man står utanför. Då är det ett framsteg att kunna namnge de ständiga kränkningarna. Att kunna #prataomdet, #shoutmyabortion, att det finns ord för det kränkande tilltalet i Joakim Lamottes senaste krönika. Att påstå att vi är världens mest lättkränkta folk kanske är att erkänna att vi är världens mest normutmanande folk. Det kanske snarare är något att vara stolta över!

Den som är vit man, lagom utbildad, heterosexuell, lite smårasistisk och småsexistisk, är inte utsatt för hat. Eftersom han är normen. Där har vi grunden till hatet. De begränsande normerna.

Det som händer idag är att vi får förstärkta juridiska verktyg. Förhoppningsvis kommer vi också att se över polisens rutiner. Det är inte rimligt att en kränkning på instagram hamnar i en hög tillsammans med cykelstölder. Näthat måste utredas snabbare och med mer kunskap. Men grunden gör vi inget åt. Vi pratar inte om att det är du och jag som måste agera. Vi måste lösa upp de begränsande och destruktiva normerna. Vi måste utveckla förhållningssätt som erkänner komplexitet. Lösningen på en komplex fråga är processer, medan lösningen på en enkel fråga är åtgärder. Vi ska inte skrika på åtgärder. Vi ska skapa processer.

Vi behöver inse att allt inte behöver sägas, bara för att det kan sägas. Luften är inte fri. Yttrandefriheten kan inte användas för att säga vad som helst till vem som helst, även om rasisterna vill att vi ska tro det.

Vi behöver hitta motstrategier som skyddar oss själva, stötta andra och ser till att vi inte blir hatarna.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s