Seminarium om näthatet och demokratin

Offentliga-Samtal-500px

Idag kan alla med tillgång till nätet uttrycka sina omedelbara åsikter i en fråga. Det har aldrig varit så enkelt att snabbt kommentera en bild eller händelse i olika forum och flöden. Möt forskare och praktiker diskutera näthatet och demokratin i Stockholm den 19 maj i ett seminarium anordnat av Vetenskapsrådet och Institutet för framtidsstudier.

Många har uppmärksammat en råare samtalston i det offentliga samtalet. Om samtalsklimatet förändrats till den grad att offentliga personer inte vågar delta, är det då ett hot mot demokratin? Eller handlar det om barnsjukdomar i ett nytt medielandskap, där det i själva verket har skett en demokratisering av det offentliga debattutrymmet, där allt fler människor har möjlighet att uttrycka sina åsikter? Folkets yttrandefrihet ställs mot den enskilda människans integritet. Vad ställer det för krav på oss medborgare, våra medier och på våra folkvalda? Vad säger forskningen?

Till seminariet har Anette Novak, statens medieutredare och Nils Gustafsson, lektor i strategisk kommunikation vid Lunds universitet bjudits in för att göra var sin presentation. Sedan följer ett panelsamtal med Ali Esbati (v), riksdagsledamot, Birgitta Ohlsson, (l), riksdagsledamot samt Mårten Schultz, grundare av Institutet för juridik och internet, samt professor i civilrätt Stockholms universitet.

Seminarieserien “Offentliga samtal – forskare möter praktiker” lyfter aktuella ämnen och är nytt till sitt format. Syftet är både att lyfta fram forskningsresultat i ett vidare sammanhang samt att uppmuntra samtal mellan forskare, praktiker och andra som berörs av resultaten. Under hösten fortsätter serien med nya seminarier och ämnen.

Plats: Maghognysalen, Citykonditoriet Konferens, Adolf Fredriks kyrkogata 10, Stockholm
Tid: 13.00-16.00

Anmälanlänk till annan webbplats

Mer information om seminariet

Kontaktperson
Gustav Löfgren, Vetenskapsrådet, glo@vr.se, 08-546 44 121

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s