Källkritikens dag

13 mars är utsedd till Källkritikens dag av Metro. I Umeå kör vi på Universitetsbiblioteket 12-14 med korta föreläsningar på temat. Jag tänkte prata om Wikipedia, Flashback och Bamse. Ingen förhandsanmälan behövs. Välkomna!

12.00 Kort introduktion (ta för er av fikat)
12.05 Klassisk källkritik – mer relevant än någonsin! Martin Hårdstedt
12.30 Desinformation. Om det mediala för- och efterspelet kring en vetenskaplig artikel som visade sig ha stora brister i metod och källor. Jesper Enbom och Erik Lindenius
13.00 Källa på det? Om hur Wikipedia och Flashback har utvecklat källkritiken. Och hur det kom sig att Bamse hamnade i internationell media. Elza Dunkels
13.30 Faktaresistens – från chemtrails till presidentämbetet. Om hur den allt för aktuella faktaresistensen utmanar universitetet, vilket perspektiv vi har på det och några konkreta exempel på vad vi kan göra. Bent Christensen
13.55 Avslutning

Om föredragshållarna

Martin Hårdstedt är Professor vid Institutionen för Idé- och samhällsstudier. Hans forskning handlar om att förstå varför vi människor krigar. Han har hunnit publicera flera böcker och ett antal artiklar om detta. På sidan ”Historiska krig – orsaker, drivkrafter och följder” hittar du mer information och en intervju.Historiska krig – orsaker, drivkrafter och följder

Jesper Enbom är ena halvan av Mediespanarna och är Universitetslektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper och Erik Lindenius är Utbildningsledare vid Humanistiska fakulteten och den andra halvan av duon Mediespanarna.Mediespanarna avsnitt #262: Desinformation

Elza Dunkels är docent vid Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap och fokus i hennes forskning har varit barn och internet. Hon har nyligen vunnit årets Surfa-lugnt-pris och är dessutom extra omskriven då hon medverkar vid manusskrivning till ett nyligen utgivet nummer av Bamse där Bamse lär barn om källkritik.Surfa lugnt

Bent Christensen forskar i markanvändning och artrikedom i tropikerna och är programansvarig för Biologi- och geovetarprogrammet vid Umeå universitet. Kanske mer känd för en bred allmänhet som en av experterna som svarar på frågor om djur och natur i SVTs program Studio natur. Han är också en skicklig fotograf.Studio naturFoton av Bent Christensen och BentMedia.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s