Forskare vill förändra skärmtidsdebatten

Svar direkt om hårdrockstexter och hur unga blev satanister av att lyssna på dem.

Jag får väldigt många frågor om små barn och skärmar nu . Jag vet inte vad det beror på men ibland misstänker jag att det hänger ihop med att en ny generation journalister har tagit över och att de alla har små barn. Denna misstanke grundar sig inte i nån seriös statistik utan bara en känsla jag har. Det är många av de som ringer mig som säger saker som ”jag har ju en 4-åring hemma och…”. Så inte denna gång, när jag blev uppringd under Littfest. Tvärtom var det journalisten och inte föräldern som ringde och pratade.

Läs hela artikeln här.

Forskare vill förändra skärmtidsdebatten

Men finns det inte forskning kring risker med skärmar?

– Jo, det finns bland annat forskning om att de kan leda till att fler barn behöver glasögon. Men så har det varit vid varje skifte. Exempelvis när järnvägen kom, då var man rädd att hjärnan skulle koka när man satt i tåget eller att man skulle få ryggskador. Det skrevs böcker om hur stressade människor blev på grund av tidtabellen. Även när böckerna kom betraktades nöjesläsning som dåligt – den kunde göra så att man inte tänkte sammanhängande. Forskningen plockar upp oron. Det kommer mycket rapporter i början av ett teknikskifte, nu precis som det gjorde då, säger Elza Dunkels.

Hon menar inte att vi ska ignorera forskning, men att vi måste hitta sätt att förhålla oss till den.

– Kanske är det så att fler får glasögon av skärmar, eller blir sämre på att stava och på huvudräkning med ny teknik, men den här teknikutvecklingen har gett oss så mycket. Hade man lagt ned järnvägen hade det fått stora konsekvenser. Det finns forskning som visar att vi sover sämre på grund av att vi fått el och belysning. Men vi använder ändå elen för den är en fördel.

– Dessutom finns det forskning som visar att marginaliserade grupper och elever med särskilda behov tjänar på internet och den nya tekniken. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s