Föräldrakväll i Uppsala 25/4

Föräldrapeppen – för dig med tonåringar och tweenies!

Välkommen till en kväll om hur vi föräldrar på bästa sätt bemöter våra kaxiga, kloka, bråkiga och älskade tonåringar och tweenies!

Att vara förälder till en tonåring eller tweenie är att pendla mellan enorm stolthet över de coola personerna de börjar bli och stor frustration över att inget av det man säger verkar nå fram. Hur ska man ha en bra dialog med sin kära dotter eller son? Och hur pratar man om det jobbiga som de möter på nätet? Vad säger man för att uppmuntra och peppa sina trumpna älsklingar, utan att verka tjatig? Kvällens författare har goda råd i alla ovanstående frågor.

Vi får lyssna till:


Johanna Wester och Diana Olofsson 

Att vara tonåring kan vara en riktig berg- och dalbana, med känslor av både hopp och förtvivlan inför framtiden. I antologin Saker jag hade velat veta när jag var 15 skriver en rad skribenter och kulturpersonligheter till sina 15-åriga jag. Johanna Wester och Diana Olofsson är redaktörer för antologin och denna kväll har de samlat de bästa råden att ge till sina tonåringar för att få dem att hitta rätt och njuta av livet.

Liria Ortiz och Charlotte Skoglund
Lyssnar din tonåring? Det är inte alltid lätt att få veta vad som rör sig i tonåringars tankar och liv. Så om tonårstiden är stökig och svår, hur kan man prata med sitt barn? Liria Ortiz och Charlotte Skoglund lär oss sätt att samtala som väcker motivation snarare än motstånd. Liria Ortiz är psykolog och vann nyligen Stora Psykologpriset och Charlotte Skoglund är överläkare och specialist i psykiatri.

Elza Dunkels
Vad gör de unga på nätet och hur kan vi hjälpa till att agera schysst i sociala medier? I boken Nätmobbning, näthat och nätkärlek: kunskap och strategier för en bättre vardag på nätet finns konkreta strategier för hur vi vuxna kan agera för att stötta unga och göra deras nätanvändning tryggare. Boken ger också praktiska råd om hur vi kan förebygga och hantera kränkningar på ett sätt som tar hänsyn till vetenskaplig kunskap om ungas nätkulturer. Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete och lärarutbildare vid Umeå universitet. Hon är en av landets främsta experter inom området unga och internet.

Grit av Angela Duckworth
Grit är ett karaktärsdrag som kombinerar uthållighet, inre driv och förmåga att inte ge upp vid motgångar. Det har visat sig vara en avgörande faktor för att nå framgång både i skolan och i yrkeslivet. Grit kan dessutom utvecklas och förstärkas, både av oss själva och genom stöd från föräldrar, lärare, chefer eller vänner. Pontus Kipowski från bokförlaget Natur och Kultur berättar om detta utifrån boken.

Välkommen till en kväll med igenkänning och nya insikter! Kvällen är gratis men föranmälan krävs

Tisdag 25 april kl 19:15

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s