Wikipedia fyller 20 år

Idag den 15 januari firar vi Wikipedias 20-årsdag. En hel generation har alltså hunnit födas och bli vuxna under tiden som vi har haft detta otroliga verktyg för fri kunskap. Det finns så mycket att säga om Wikipedia som inte får plats här men här kommer några viktiga bidrag:

Skärmbild från appen Norstedts ordbok tagen idag 15/1 2021 kl 9.19. Jag påpekade problemet med uppslagsordet för Norstedts redan 2015 och har påmint dem upprepade gånger (se Rättshaverist)

En uppenbar fördel framför en tryckt encyklopedi är naturligtvis uppdateringshastigheten. Det tycks dock inte bara ha med mediet att göra, det finns även en inbyggd tröghet i de gamla systemen. Hur skulle vi annars kunna förklara att Norstedts ordbok även i sin app har en urmodig och helt felaktig definition av mödomshinna? En app som uppdateras ideligen borde kunna ha lika aktuell information som Wikipedias uppslagsord.

Wikipedia även gett oss en representation av ett samtida sätt att se på kunskap och lärande. Boken är underbar på många sätt men hur vi än försöker är den fortfarande en representation av den antika synen på kunskap, alltså att det skulle finnas en kunskapsmassa som vi kan samla ihop en gång för alla. Wikipedia däremot har inbyggt i sitt system att kunskap är något dynamiskt. Själva upplägget bygger på att det kommer att ske förändringar och att det alltid går att tillföra ännu ett perspektiv på ett kunskapsområde.

Wikipedia inbjuder också till att se på lärande som något kollektivt, till skillnad från den hierarkiska synen som boken fortfarande representerar. Styrdokumenten för utbildningsväsendet har länge speglat en modern lärandesyn, men inte förrän vi fick Wikipedia har vi kunnat förkroppsliga den.

För mig är dock [citation needed] det viktigaste bidraget som födelsedagsbarnet gett oss. Jag vet inte om ni ungdomar kommer ihåg hur det var tidigare, när folk kunde påstå att de var experter på det ena och det andra och ingen sa: källa på det? Den förändringen har inte utbildningsväsendet stått för, hur gärna jag än skulle vilja att det var så. All cred för den utvecklingen ska gå till Wikipedia och andra miljöer där man som användare vet att man kan stöta på tveksam information. För så är det ju. Exakt överallt kan informationen vara falsk, tendentiös, förskönad, förvanskad, missuppfattad. På Wikipedia, på tv, i läroböcker, överallt. Så den kritiska hållning som tvingats fram på t ex Wikipedia och Flashback, den borde vi ha haft med oss även innan. Ingen borde någonsin ha kommit undan med ”det stod i SO-boken” men så var det på allvar när jag gick i skolan. Om det stod i boken eller om statsministern hade sagt det, då var det sant.

Tänk vilken fantastisk källa till kunskap vi har tillgång till dygnet runt, var vi än befinner oss! De tradiga snillen spekulerar moments som var standard förr är nu ett minne blott. Åtminstone när det gäller enkla fakta. Men även om vi inte kan hitta belägg för det ena eller andra behöver våra diskussioner numera aldrig sakna faktabakgrund. Vi behöver aldrig mer ägna timmar åt att försöka övertyga varandra om detaljer utan kan ta alla samtal till en högre nivå direkt.

Om du känner att du inte vill vara utan allt detta är det superbra om du visar det på olika sätt. Wikipedia drivs ideellt i form av en internationell förening och en mängd nationella föreningar, där Wikimedia Sverige alltså driver svenskspråkiga Wikipedia och en mängd andra projekt. Wikipedia och fri kunskap behöver vårt stöd. Utan stöd inget Wikipedia. Du kan bidra på många sätt:

  • genom att bli medlem. Ju fler medlemmar desto lättare att bedriva opinionsarbete, något som Wikimedia Sverige arbetar hårt med.
  • genom att donera pengar. Alla pengar går direkt till verksamheten, som dessutom är oerhört transparent och väldokumenterad.
  • genom att samarbeta. Kanske har din verksamhet en idé som rör fri kunskap?
  • genom att lära dig mer om fri kunskap och Wikipedia och sprida till andra.