Dags att gå till elefantkyrkogården?

Jag hoppas verkligen att jag kommer att förstå när det är dags att dra mig tillbaka och sätta mig under ett träd med mina sura tankar om hur världen utvecklas. Igår läste jag att barnläkaren Hugo Lagercrantz hade uttalat sig om att barn under tre år inte ska se på tv. Jag trodde att han var skändligen felciterad men sen hittade jag en intervju i Aktuellt där det visade sig att han hade sagt exakt allt det och lite till. Det kanske är taskigt att kritisera en så uppenbart frånsprungen gammal man men han ställde faktiskt upp i tv med sina groteska uttalanden. Mina huvudpunkter:

1. Har aldrig tidigare hört någon använda den där historien om bokens intåg i utbildningsväsendet så där! Att sensmoralen är att man ska vara rädd när man inför något nytt. Hur gick det till när han vände hela historien bak och fram?

2. Man ska akta sig för att romantisera sin egen barndom. ”Fjärilar ska ses i naturen, inte i en Ipad”. I den bästa av världar växer alla upp i Bullerbyn med kossor och fjärilar runt hörnet, vuxna som orkar och hinner se barnen, massor av kompisar, ingen som mobbas, långa sommarlov med frihet att utforska världen. Men det har aldrig varit så att alla barn haft en perfekt uppväxt, inte ens på den tiden när alla visste hur en ko luktar. Vi behöver alla medel för att ge barn stimulans och kunskap. Ett besök i naturen, ett ipad-spel där man lär sig hur djuren låter, en stund i knät. Listan kan göras hur lång som helst.

3. ”Pojkar ska skuggboxas och brottas – det tror jag är nyttigt”! Jag kommenterar inte ens den. Eller jo, jag måste! Varför skulle det vara särskilt nyttigt för pojkar att slåss? Lekslagsmål är ett bra sätt att dölja och bortförklara mobbning och det är ett perfekt sätt att hålla små pojkar inom en sexistisk ram som skadar både samhället och individerna. En person som uttalar sig så om pojkars och flickors olika behov ska inte företräda sitt yrke längre.

4. Varför skulle just surfplattan ta över den mänskliga kontakten? De vuxna som av olika skäl inte orkar med sina barn eller elever kommer att ta till vilka medel som helst för att slippa barnen ett tag. Och vilken teknik de väljer är egalt. Klart som fan att barn ska ha kontakt med människor, massor av kontakt. Men surfplattan eller tv:n är inte problemet. Den sociala utslagning som gör att några föräldrar inte orkar är ett problem. Den nedmontering av välfärden som gör att några lärare inte orkar med sitt jobb är ett problem. Den hets som gör att några föräldrar som har jobb ägnar sig för mycket åt jobbet och för lite åt barnen är ett problem. Den nybrutalitet som brer ut sig, som tillåter att barn behandlas som mindre värda är ett problem. För att ta några exempel på helt teknikoberoende hinder för barn att få ett bra liv.

5. Det är närmast kriminellt att slänga ur sig påståenden som att man kan se att de barn som tittar mycket på tv har ökad kriminalitet och sociala problem. Naturligtvis menar han inte att de barn som tittar mycket på tv drabbas av dessa problem men han la upp det som om det var så han menade. Kopplingen är, antar jag, att föräldrarna inte funnits där för sina barn och detta lett till en mängd saker: bland annat att barnen suttit mycket framför tv:n och att de senare har blivit kriminella och fått sociala problem. Han får fasen laxa upp forskningsresultat om det är nåt annat han menar!

6 tankar på “Dags att gå till elefantkyrkogården?

 1. Helena Roth

  Svårt låta bli att fnissa lite, samtidigt som detta är ett STORT problem. När det handlar om hur skolan utvecklas, så är det föräldrars syn på ”jamen jag gick läxa, och det e inget fel på mig!”-attityd som delvis hindrar skolutveckling. Och skolan MÅSTE utvecklas, måste hänga med.

  Därför viktigt att skola & föräldrar/engagerade vuxna samarbetar och -verkar. Skolan måste komma ihåg att föräldrar är en viktig pusselbit för att nå framgång. Och med framgång menar jag att barn mår bra i förskola/skola/fritids, att syftet med dessa verksamheter inte glöms bort, att vi utbildar barn för att de ska kunna skapa framtidens samhälle.
  Verksamheterna är väl ändå till FÖR barnen, och inte för de vuxna?! Eller är det bara förvaring vi är ute efter? Så kan vi hålla fast vid våra uråldriga tankar kring hur världen ska vara.
  Nä – till elefantkyrkogården – fram för ett paradigmskifte – det behövs nu!
  /Helena, samordningsgruppen http://www.barnverket.se

  Svara
 2. PEN

  Det lär dröja ett tag innan det blir trångt på elefantkyrkogården. Tyvärr. Bromsklossarna är många och stooora!

  Svara
 3. Jonas

  Hans påstående om ”att de barn som tittar mycket på tv har ökad kriminalitet och sociala problem”, om han menar det som det låter, låter som bristande förståelse för orsak-verkansamband då det troliga snarare är precis som du säger att både det myckna tv-tittandet och kriminalitet är effekter av att föräldrarna inte haft tid för barnen. Likaså får ofta tv- och datorspel tyvärr skulden när någon löpt amok på en amerikansk eller finsk skola med automatvapen eller som i fallet Anders Behring Breivik där han sägs ha förberett sina dåd genom spelande. Det är märkligt att det ska vara så svårt att se att problemet fanns där långt innan spelet/spelen.

  Svara
 4. Ija Åberg

  Jag såg inslaget kvällen då det sändes och jag kan för mitt liv inte förstå hur Aktuellt lyckats gräva upp en sådan dinosaurie och ta in honom som debattör i detta ämne! För oss som kan lite om ämnet framstod han som direkt korkad och okunnig, men långtifrån alla som tittar på Aktuellt vet hur mycket du kan göra med en surfplatta och det är skrämmande att han får förmedla sin antika syn på användningen av plattorna. Stor eloge till Lena som lyckades tackla hans kommentarer på ett snyggt och diplomatiskt sätt.
  Hela den kvällen och natten som inslaget sändes var förstörd för mig. Jag var så upprörd att jag såg rött. Detta inslag var den värsta skräckfilmen jag någonsin sett!
  Hälsar Ija

  Svara
 5. Annika

  Min dotter har dyslexi. Vi blir REKOMMENDERADE att spela spel och använda alla möjliga tekniska hjälpmedel som läsplatta och smart phones, men även TV-program (för att bygga upp engelskan) och filmklipp på nätet som playkanaler och youtube. Med denna gammelgubbes resonemang skulle alltså detta bara leda en väg och det är till kriminalitet? Jo men tack ska du ha!! Här sliter man sitt hår för att få ungen på rätt väg i sin språkutveckling och sedan kommer mr förstå-sig-påare och tycker en massa skit. Välkommen hem till mig och verkligheten! Sådana här gammelåsikter hjälper inte barn med problem ett dj… dugg! Usch vad arg jag blir!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s