Må bra på och utanför nätet

Det stora projektet EU Kids Online, där jag är en av de svenska deltagarna, gjorde en gigantisk studie av unga och nätet under förra året. En av delstudierna släpptes nyligen och där sägs bland annat att barn som mår psykiskt dåligt är i riskzonen för olika typer av faror på nätet. Det här är något jag kommer att kommentera framöver också men här kommer en första titt på detta. Ett reportage i Öviks allehanda, där de bland annat skriver:

Forskarna har sett att känslomässig stabilitet och gott självförtroende är viktiga faktorer för att barn inte ska reagera negativt på exempelvis sexuella meddelanden.

– Det finns två sidor av detta. Det är sorgligt att internet blir en arena där de som redan är utsatta blir mer utsatta. Samtidigt är det bra för de som ska stötta unga vet detta, för att kunna rikta resurserna rätt. Det är en viktig insikt och en politisk vägledning. Det visar också att det är ännu viktigare i dag att de unga har någon vuxen att vända sig till, säger Elza Dunkels.

Tidningen arrangerade en chatt med läsarna på kvällen efter reportaget. Där svarar Net Nanny på frågor som ifall man ska vara vän med sitt barn på Facebook och

Vår 15-åriga dotter vill träffa en kille i en grannstad som hon lärt känna via nätet. Tycker det känns lika jobbigt att säga nej som att säga ja. Har du några råd?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s