Legal clinic i skolan

Juridikprofessorn Mårten Schultz har tagit initiativet till en legal clinic för internetfrågor. Han skriver bland annat

Jag har tagit initiativ till en svensk legal clinic, vad man på svenska kanske kan kalla för en juridikklinik, som bedrivs fristående från universitetets undervisande verksamhet. Det som är speciellt med detta initiativ är att den enbart skall ägnas åt Internetrelaterade kränkningar i vid bemärkelse. I stor utsträckning finns det redan ett regelverk för detta: det finns regler om hot, förtal, förolämpning, olaga förföljelse och otillåten hantering av personuppgifter. Problemet är att dessa regler i praktiken inte får ett effektivt skydd i Internetmiljön.

Tanken är att folk ska få hjälp av juridikstuderande, antingen direkt eller genom att slussas vidare.

Det här slog an något hos mig och jag hade chansen att diskutera den med lärarstuderande i fredags (jag är visserligen tjänstledig men fick hoppa in som vikarie för en kollega som fick barn mitt i kursen). I våra diskussioner kom vi fram till att detta kunde vara något för skolan också.

Så mitt förslag är nu att vi startar en legal clinic för nätfrågor på en skola, som ett samarbete mellan lärarstuderande och juridikstuderande. Detta ska vara ett folkbildningsprojekt i första hand, något som skiljer detta från Schultz initiativ. Det ska fungera som en instans man vänder sig till med frågor om rättigheter på nätet. Det kommer inte att finnas resurser att driva fall, utan snarare kunskap om hur man kan agera, när man bör gå vidare, vart man ska vända sig, etc. Frågorna kommer med största sannolikhet att handla om näthat på olika sätt, vad man får och inte får publicera, upphovsrättsliga frågor, osv. Självklart ska både elever och personal kunna använda sig av kliniken.

Som jag tänker mig är detta ett projekt, alltså något som genomförs under en kort tid. Det finns två mål med projektet:

  1. Att utbilda elever och personal i en viktig del av den digitala kompetensen; frågor om juridik och etik på nätet. 
  2. Att studera verksamheten under projektets gång och fundera ut hur man kan ta detta vidare.

Ett sätt att ta det vidare kan vara att man upptäcker det stora behovet och inrättar såna här kliniker på varje skola men mer troligt är att behovet bara finns under en övergångsperiod. Rent konkret kan det bli en skrift med de vanligaste frågorna. Folkbildning är hur som helst ett nyckelord.

Så nu är det bara att börja jobba. Jag kommer att bjuda in studenter som skriver examensarbeten att delta i arbetet. Jag måste också få någon intresserad på juristprogrammet. Och så måste det sökas pengar för att projektleda och publicera. Och du som läser är självklart välkommen att delta i arbetet, starta ett eget projekt, kommentera idéerna eller något annat.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s