Skräckföreläsare

Igår hade vi en väldigt märklig diskussion på Twitter. Innehållet var viktigt men formatet märkligt. Man har ju 140 tecken på sig när man twittrar. Om man skriver till en person räknas hens namn in i dessa tecken och om fler hakar på rasslar det iväg och man kan till slut ha 50 tecken på sig att skriva något vettigt. Och hur mycket norrlänning jag än är och hur mycket skogshuggarprosa jag än brukar skriva så räcker det inte för denna viktiga fråga. Därför flyttar jag mina tankar om detta till bloggen – detta utmärkta forum för funderingar längre än en tweet, kortare än en bok.

Diskussionen gällde skräckföreläsare – folk som åker runt i landets skolor och föreläser om faror på nätet. Det finns ett flertal sådana och jag tänker inte nämna några särskilda, mest för att jag inte har tid att ta deras hot om stämning som alltid kommer när jag har skrivit om dem.

Från början var min utgångspunkt att de ändå vill väl men så småningom har jag kommit att ifrågasätta den tanken – välvilja räcker inte alltid. De föreläsare jag har hört har tvärtom dolt det onda de skapar i en sörja av välvilja vilket gör det än mer förrädiskt. Jag väljer alltså bort parametern välvilja och tittar på dessa föreläsare för vad de gör, oavsett avsikt.

Standardupplägget för skräckföreläsningar är en rad anekdoter som ska illustrera vilka faror som finns på nätet. Dessa anekdoter är inte sällan exotiserande, alltså historier som förstärker uppfattningen att det finns ett vi och ett dom – vuxna och unga. Barn som zappar mellan tv-program, läser läxor, lyssnar på musik och chattar samtidigt är en klassiker. Det är viktigt för retoriken i dessa föreläsningar att etablera bilen av dagens unga som något väsentligt annorlunda.

En annan viktig del av skräckföreläsningar är att de inte bygger på vetenskaplig kunskap om unga och nätet utan baseras på antaganden och gissningar. Ofta har dessa föreläsare själva surfat runt och samlat upprörande bilder eller i chattar utgett sig för att vara barn och detta får sedan vara deras kunskapsbas. Denna typ av utforskning av nätet var väldigt vanlig på 90-talet då man ibland som vuxen kunde få uppmaningen att göra sånt här själv för att se vilka vidrigheter som fanns. Idag har vi kommit betydligt längre och det finns forskning att luta sig mot istället för denna typ av egen datainsamling. Vi har också förstått att det är djupt oetiskt att utge sig för att vara någon annan i en chatt oavsett vilka bevekelsegrunder man har. Lika oetiskt anser jag att insamlandet och uppvisandet av bilder och statusuppdateringar är.

Efter att ha gått igenom alla stadier som funnits avseende säkerhet för unga på nätet (jag har forskat om detta i 15 år) är jag förvånad att dessa skräckföreläsare fortfarande har en marknad. Att det finns folk som fortfarande tror att det de har att säga skyddar barn. Det var en viktig lärdom av gårdagens twitterdiskussion; att föreläsarna finns kvar och att det finns skolor som tror att de behövs. Det är ett ohyggligt underbetyg till alla oss som jobbar professionellt med de här frågorna. Hur i hela friden har vi misslyckats med att föra ut budskapet? Vi har haft 15 år på oss! Många av oss har ju faktiskt turnerat land och rike runt i så många år med ett budskap som går rakt emot skräckföreläsarna. Och ändå finns de kvar!

Så vad är problemet? Är det inte bra att föräldrar och personal får upp ögonen för allt det onda som finns på nätet? Hur ska de annars kunna skydda barn?

Svaret handlar om riskbedömning. Hur värderar vi olika risker i förhållande till varandra? Det skräckföreläsarna berättar om är inte det som barn i allmänhet råkar ut för. De berättar om de allra, allra sjukaste uttrycken, tolkade på det allra, allra mest negativa sättet. Och då får ju åhörarna inte en relevant bild av ungas vardag på nätet. Istället blir de rädda och oroliga, helt rättmätigt. Om det var så att alla barn ständigt är utsatta för oerhörda risker på nätet skulle det kanske vara bra att skrämmas. Då kunde de vuxna vara alerta och agera kraftfullt. Men nu vet vi, genom forskning och genom filosofiska resonemang, att så inte är fallet. Vi vet med säkerhet att de allra flesta barn hanterar sin nätanvändning på ett bra sätt. Vilket inte betyder att alla barn mår bra men att nätet inte är den farliga faktorn för de allra flesta barn. Vi vet t ex att barn som far illa utanför nätet är utsatta för större risk på nätet. Inte förvånande men nyttigt att veta. Då vet vi att det viktigaste arbetet gör vi utanför nätet, genom att fördela samhällets resurser så att alla barn får samma chanser, att alla barn har något vuxen de kan lita på.

En vuxen idag har, genom sin livserfarenhet inte minst, all kunskap som behövs för att skydda barn på nätet. De behöver inte gå en kurs, höra på en föreläsning eller läsa en bok för att kunna vara den stöttande vuxna som barn behöver för att bättre klara sin nätvardag. Och pratar vi om professionella – lärare, skolledare, elevvårdspersonal och andra – då har vi även den professionella dimensionen. De har utan tvekan all kunskap de redan behöver. Problemet för både föräldrar och personal är att många saknar självförtroendet – de vet inte om att de redan kan. Många, många har gått på retoriken kring nätet – att det handlar om teknik, att det är något fundamentalt annorlunda, att barnen idag är utsatta som aldrig förr. Det är helt enkelt inte sant.

Vuxna idag behöver bortse från den tekniska dimensionen av nätet och förstå att det är mänskliga problem vi står inför. När man börjar tänka så inser de flesta att de redan har vad som krävs. Och i den mån man saknar något ska man självklart ta hjälp av de unga man oroar sig för; fråga och vara nyfiken utan att vara fördömande.

Suck, jag skulle ju skriva kortare än en bok. Får ta vid en annan dag.

7 tankar på “Skräckföreläsare

 1. Anders Wockatz

  Väldigt många fina ord. Men din kärna, att ”skräckföreläsarna” finns kvar… Hur tänker du dig att föräldrar som inte har koll på vilka åldersregler (eller våga säga nej) som gäller eller som inte orkar bry sig om vilka inloggningar ens barn har. Hur ska man nå dem? Via ett arbete i andan av digidel.se ? Ska man inte påvisa för föräldrarna om ”Våldets kusliga fascination” (Allan G) kopplat till att WOW inte är lämpligt under 12 år? Eller att chatroulette.se inte är helt friskt? Undrar hur ex Tjejjouren Väst och Ungdomsstyrelsen med sitt mtrl ”Ses offline” skulle tänka om de läste ditt för verklighetsfrämmande inlägg.

  Svara
  1. admin Inläggets författare

   Men föräldrarna ska ju inte ha koll på vilka inloggningar barnen har! Och jag är rätt överens med Ungdomsstyrelsen om de här frågorna.

   Svara
 2. Per Flensburg

  Men det vet väl alla att man får hjärntumör, koncentrationssvårigheter, blir impotent och får allvarliga genetiska skador av all den trådlösa strålningen som omger oss! 😉 Ytterligare ett skräckexempel.

  Svara
 3. Emma

  Hej Elza! Intressant inlägg! Jag jobbar som fältsekreterare och det har på skolorna runtom i min kommun framkommit flera nätrelaterade trakasserier/förtal/mobbing osv. Vi funderar på hur/om vi ska arbeta kring detta, har du några tips? Även litteratur. Vi ska inte jobba med skräckpropaganda iaf, det är ett som är klart 😉 Men menar du att man ska ”strunta” i att det hänt på nätet och ha fokus på hur man är en bra kompis osv istället?

  Tacksam för svar!
  MVH
  Emma

  Svara
  1. admin Inläggets författare

   Inte strunta i men definitivt komplettera med det du nämner. Litteratur saknas men är på gång. Dels kommer en antologi från Skolverket inom kort. Dels arbetar jag på ett flertal manus om just dessa frågor. En lärobok, en mer metodinriktad bok och ett par artiklar. Alla i mycket tidigt skede tyvärr. Tills vidare har jag uppdaterat Vad gör unga på nätet? med lite mer om nätmobbning. Den är lättläst, kort och en bra ingång till att skaffa sig ett vettigt förhållningssätt. Om jag får säga det själv…

   Svara
   1. Emma

    Tack för snabbt svar! Jag har din bok, dock inte i uppdaterad upplaga (om det är gjort nu nyligen). Vi får spåna lite tillsammans med skolan om det är något vi ska gå in i över huvud taget. Jag önskar ju det, för det är ett område som jag är intresserad av och tycker är viktigt 😉 Ska bli spännande att läsa det som är på gång sedan!

 4. Carina

  Hej
  Eftersom jag tyvärr inte hört föreläsaren/na du relaterar till blir det min tolkning av din text vilket kan bli helt fel. Jag anser att man som vuxen alltid har ett ansvar att lära barn hur man uppträder mot varandra på nätet och hur man hanterar hur andra bemöter dig. Jag ser internet och sociala medier som vilket öppet torg som helst och agerar som vuxen utifrån det. Ex jag arbetar som rektor och de elever som skickar en vänförfrågan till mig på fb accepterar jag. MEN i och med det så tar jag också på mig ansvaret att vara en vuxen som de kan lita på. Skrivs det ett olämpligt inlägg så för jag en diskussion om det med eleven i fråga, läggs det ut olämpliga bilder så samtalar vi om vad det kan leda till i förlängningen. På detta viset upplever jag att dessa elever känner en trygghet i att det finns en vuxen som de kan lita på. Allt man möter på nätet kan du möta in real life också, men vi vuxna måste våga vara vuxna även på nätet. Alla mina barn har både mig och deras far som vänner på fb, inget konstigt alls. Jag tror inte på att lämna arenan fri för ungdomarna, men jag tror inte på skräckpropaganda till föräldrarna heller utan bara en upplysning om att VÅGA VARA VUXEN även på nätet. Så fram för mer utbildning för vuxna om hur de olika sociala medierna fungerar så man vågar vara ”morsor och farsor på nätet”.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s