Nätkärlek trendar

De två senaste dagarna var ju en omtumlande! Vi fick ett nytt ord i svenskan – nätkärlek. Inte varje dag det händer. Och igår trendade ordet på Twitter, periodvis låg det över näthat på listan över trender. Hela processen illustrerar vilket flockdjur människan är, hur samma idéer uppstår på många ställen samtidigt. Pratet om nätkärlek är ju inte ett pr-knep som vi har gått på, det är en tanke som vuxit fram hos många människor som betraktat samma fenomen under lån tid. Heja, nätkärleken!

Samtidigt blev det lite förvirrande när vi inte var överens om vad vi menar med nätkärlek. Lite som att vi inte är överens om vad näthat och nätmobbning är. Med den stora skillnaden att ordet nätkärlek inte riskerar att förminska en företeelse. Jag tänkte lite snabbt sammanfatta hur jag tänker om nätkärlek.

För mig har kärleken ingen förminskande eller lindrande effekt på hatet. Att vi har identifierat nätkärleken som en kraft i samhället betyder på intet sätt att hatet vägs upp! Det är en oerhört viktig distinktion och något som många inte har uppfattat. De kränkningar som sker är lika olagliga och oetiska ändå, och mitt inlägg om nätkärlek var inte ett sätt att försöka förminska hatet. Jag ville bara påpeka att i debatten – både i media och vid fikaborden – skyller vi ofta hatet och mobbningen på nätet. Vi glömmer att hatet finns utanför nätet också och att folk har dessa åsikter. Både vad gäller sakfrågorna – misogynin är djupt förankrad – men också vad gäller idén om att man har rätt att kränka kvinnor, barn, invandrare, homosexuella, handikappade, osv. Det är den viktiga frågan. Vi kan arbeta med den tekniska biten och försöka hindra folk från att uttrycka det ena och det andra men bakgrundsproblemet finns ändå kvar så länge vi inte tar tag i det. Folk i allmänhet måste utbildas så att sexism, rasism och homofobi inte längre blir så stort och så accepterat.

Min definition av nätkärlek är helt enkelt den andra sidan av myntet näthat. De infrastrukturella element som gör att nätet får en egen typ av hat gör också att nätet får en egen typ av kärlek. Det faktum att vi uppför oss lite, lite annorlunda vid skärmsamtal än vid rumssamtal gör att vi hatar mer men också älskar mer (detaljer om detta finns att läsa i min bok). Den peppning och det delande som nätet erbjuder oss har vi tagit till oss, nästan utan undantag. Alla gillar att gilla folk och alla gillar att gillas. Det är så jag har använt ordet nätkärlek*. Det går naturligtvis att hitta andra betydelser men det överlåter jag till andra.

* Här är det läge för ett erkännande: i mina föreläsningar brukar jag låtsas att jag hittar på ordet medan jag står där framme. Nu går inte det längre, jag är avslöjad. Jag erkänner villigt att jag är skamlös i mina teatrala uttryck ibland.
 

1 tanke på “Nätkärlek trendar

  1. sambon

    Har idag läst några av dina inlägg och vill tacka för allt jag har lärt mig. Kanske mest ändå att jag medvetandegjordes om det faktum att sådana som du existerar. Att det finns forskning kring alla moderna uttryck för den yngre människans tankar, känslor och reaktioner. Tack, jag återkommer!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s