Ängdala online

Stefan Pålsson skriver om Ängdala Online, ett projekt som fick årets Surfa-lugnt-pris för bästa nätsatsning för att unga och vuxna ska mötas kring internet. I projektet har man lyckats involvera alla elevernas vuxna, både hemma och på skolan. Man nämner också det viktiga i att komma bort från idén om att eldsjälar ska fixa problemen:

Det är också nödvändigt att inse att en sådan här satsning inte enbart kan bygga på eldsjälars engagemang och intresse.

– Alla måste vara delaktiga och ta sitt ansvar för det gemensamma arbetet, avslutar Jenny Jalvelius. Det här är en jätteviktig del av skolans uppdrag, och det måste alla vara medvetna om. Samtidigt gäller det att våga fråga eleverna och att bygga vidare på deras upplevelser och erfarenheter på nätet. Annars blir det svårt att skapa något som har den förankring i verkligheten som krävs för att lyckas.

Sen är det naturligtvis extra roligt för Ungdomsstyrelsen, Umeå universitet och för mig som utvecklat kursen att projektledarna själva säger att

– Det hela började för ett par år sedan när jag gick distanskursen Unga, sex och Internet på Umeå universitet, berättar Susanne Bergqvist. Flera av kursdeltagarna var lärare och socionomer, och jag fick intressanta och inspirerande perspektiv på hur skolan kan arbeta med relationer och trygghet på nätet. Som en del av kursen skrev jag en handlingsplan för hur vi skulle kunna göra. När Jenny började arbeta som kurator utvecklade vi den och med stöd från Elsy drog vi igång arbetet med att förverkliga den.

Examinationsuppgiften i kursen är nämligen att skriva en handlingsplan som ska vara förankrad i den egna verksamheten. Just för att kursen ska få en fortsättning – helst rakt in i verkligheten. Och Ängdala är faktiskt bara ett exempel på hur bra kursen har lyckats; jag träffar ofta på deltagare som har lyckats omsätta kursen i sin yrkesverksamhet.

Inför vårens kurs som kan bli den sista, beroende på hur Ungdomsstyrelsens regeringsuppdrag ser ut framöver, kan det finnas några platser kvar i Helsingborg men i Stockholm är det fulltecknat och kölista. Vill ni gå kursen helt på distans ger vi den hos oss på Umeå universitet. Då får ni visserligen inte träffa alla föreläsare personligen men det är samma kurs och den är precis som all universitetsutbildning helt gratis.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s